Вътрешният министър Младен Маринов оцени високо сътрудничеството и обмена с офиса на аташето по отбрана към посолството на Китай в България. Маринов е оптимист за възможността наши полицаи да се обучават в Китай.

Това съобщиха от МВР след среща с делегация от Националната комисия по надзор на Китайската народна република, водена от нейния заместник-председател Ли Шулей.

Националната комисия за надзор в Китай се занимава с разследване на корупция, включително, свързана с висши държавни служители. Националната комисия за надзор на КНР е създадена през март 2018 г. с последни изменения в конституцията и на практика е най-големият и влиятелен държавен антикорупционен орган. Тя извършва самостоятелни разследвания, след което предава делата за разглеждане в прокуратурата.

Китай: България е първата държава от ЕС, която ни върна заподозрян за корупция

Китай: България е първата държава от ЕС, която ни върна заподозрян за корупция

Яо Цзинци е бил екстрадиран в Китай с помощта на България

Министър Маринов изрази задоволство от отличните двустранни отношения, активизирането на сътрудничеството и разширяването на договорноправната база в областта на вътрешните работи.

Г-н Ли сподели високата оценката за нивото на двустранните отношения, изразена от българския му домакин. Той подчерта, че страната му винаги ще бъде признателна на България за това, че е втората държава в света, признала КНР, и изтъкна факта, че през 2019 се чества 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения.

По време на разговорите между двамата бе подчертано, че приоритет и за двете правителства е борба с корупцията.

Министър Маринов представи пред китайските си гости конкретните стъпки в тази област, включително и приемането на Стратегия за борба с корупцията 2015-2020, създаването на КПКОНПИ и на специализираните съд и прокуратура.

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг" АД

От българското МВР отчетоха резултати за противодействие на вътрешната корупция и регионалното сътрудничество.

От своя страна заместник-председателят на китайската комисия по надзор информира, че тя е създадена от една година с цел овладяване на засилването на корупционните практики, отчетени наред с икономическото развитие на страната му. Той подчерта, че различните звена за борба с корупцията в Китай са структурирани по начин, който не позволява концентрация на власт и правомощия. Целта е да се осигури разделение на компетенциите и взаимен контрол.

Двете страни взаимно си благодариха за ползотворната среща, споделиха важността на сътрудничеството в областта на борбата с корупцията и изказаха готовност за продължаване на обмена.

Премиерът на Китай: България е сериозен фактор на Балканите

Премиерът на Китай: България е сериозен фактор на Балканите

Ли Къцян предложи страната ни да е домакин на среща във формат 16+1...

Китайската делегация бе приета и от главния прокурор Сотир Цацаров. На срещата с главния прокурор Сотир Цацаров и прокурори от ВКП бяха обсъдени международното сътрудничество по наказателни дела, както и корупционните престъпления и конфискацията на имущество, придобито по престъпен начин.

До момента китайските гости са провели разговори с вицепрезидента Илияна Йотова, с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, със зам.-министъра на правосъдието и с председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.