Български възход чака решението на президента на кого ще връчи третия мандат. Това стана ясно от коментара в кулоарите на парламента на депутата Александър Николов от БВ.

След това ще се говори за приоритети, по думите му. До тогава хората на Стефан Янев ще оставят всичко назад и ще чакат да видят кой ще модерира процеса при третия опит.

Алтруистично се говорело за нуждата да се състави кабинет от другите формации . Николов припомни, че партиите в НС още твърдят, че ще се задълбочи спиралата на кризите в страната, ако няма правителство.

Третият мандат е тест, според него. Ако партиите, които казват, че искат кабинет са честни, би трябвало да има правителство, според народния представител. Разумно било предложението на ДБ преди връчването на третата папка да има разговори с партиите, смята още той. Дали Румен Радев ще проведе консултации, зависело изцяло от държавния глава. Според Николов първата и втората формации показали, че не са способни да дадат крачка назад. Все пак държавният глава щял да прецени кой би бил най-подходящият ход в тази ситуация.

БВ не подкрепили декларацията на ПП, защото целта на приоритетите е да формират мнозинство за подкрепа за мнозинство 121 +. Това не се случило. Освен това декларацията не спомогнала за диалога, а задълбочила разделението. Нямало как да генерира правителство на мнозинството. БВ искат мнозинство над 121 и редовен кабинет.

Трябва да има сериозна консолидация, изтъкна Александър Николов.