Българските представители в Европейския парламент се обединиха около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права. Това стана след стрелбата по българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Инициативата за това е на евродепутата Ангел Джамбазки, информират от пресцентъра на ВМРО. Той призова за замразяване старта на преговорния процес с Република Северна Македония. Джамбазки обърна внимание на множеството актове на нарушени човешки права на българите в Македония, както и на поредицата от "инциденти", свързани с поругаване на български културни центрове и институции там.

По думите му дързостта, с която се извършват етническите нападения срещу българите и Българските културни клубове в Република Северна Македония, е следствие на безнаказаността.

Джамбазки и останалите български евродепутати насоичха вниманието на европейските институции върху липсата на каквито и да било официални опити от страна на Скопие да преследва антибългарски прояви. Той бе категоричен, че подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 1 август 2017 година не се спазва.

Оглушително е и мълчанието на европейските институции по темата. На фона на нападенията срещу българи в Северна Македония няма нито един глас от Парламента, Комисията или Съвета, който да изрази някаква позиция в подкрепа на жертвите, каза още Джамбазки.

Вандал посегна на българския културен клуб в Охрид

Вандал посегна на българския културен клуб в Охрид

Табелката на сградата е счупена с брадва