Делегацията на българските социалисти в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент взе решение да не подкрепи кандидатурата на Жозе Мануел Барозу за председател на ЕК на предстоящия вот.

Гласуването е насрочено за 13 ч. днес.

Българските представители гласуваха "въздържал се" след изслушване на Барозу в парламентарната група и в пленарната зала и след анализ в рамките на парламентарната група.

Сред изтъкнатите мотиви за решението си, социалистите посочват слабото сътрудничество в рамките на предишния мандат между тяхната група и Барозу.

Те посочват като аргумент за позицията и липсата на конкретни ангажименти по основните приоритети на европейските социалисти при представянето на програмата му за новия мандат, свързани със защитата на социалните права на европейските граждани.

Приоритети им като създаването на трайни нови работни места, подобряването на условията на труд и засилени ангажименти към опазването на околната среда ще бъдат поставени отново при обсъждането на състава и програмата на следващата Европейска комисия, посочват социалистите.

Те допълват, че в зависимост от поетите от нея конкретни ангажименти ще бъде определено и отношението на групата на българските социалисти към комисията.