Българският посланик в Париж Ирина Бокова получи най-високата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци - "Златната лира".

Тя й бе присъдена за заслуги в представянето на българската музика и българското изпълнителско изкуство във Франция, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

Отличието бе връчено от проф. Жени Захариева, председател на Съюза и посланик на българската култура в рамките на Европейския културен сезон, организиран от френското председателство на ЕС.

Посланик Бокова и проф. Захариева бяха сред гостите на последния концерт с българско участие в Сезона.

Концертът, организиран от Министерството на културата съвместно с Културната служба на посолството, се състоя в Големия салон на Музея на армията "Инвалидите".

Сред публиката бяха още заместник-министърът на културата Иван Токаджиев, който води делегация на българското Министерство на културата, представители на дипломатическия корпус и на Международната организация на франкофонията, френски и български интелектуалци.

Подчертано бе силното участие на България в Европейския културен сезон и изключителната класа на българските изпълнители. Похвали получи и дългогодишното плодотворно сътрудничество с Дома на Инвалидите в Париж.