"Българското мюфтийство е под влияние на ислямистка Турция", заяви пред БНР експертът по международна сигурност Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания, работил за RAND corporation, която има служба и в близост до централата на ЦРУ.

"Аз не съм запознат с вътрешнополитическите боричкания в мюфтийството, но е факт, че то е под влиянието на Турция и като казвам Турция, аз нямам предвид светска Турция, която е приятел и съюзник на България, а ислямистка Турция. Надявям се, че ще надделее здравият разум и българското мюсюлманство ще се ръководи от българи, а не от чужденци", каза Алексиев.

Мюстафа Хаджи щял да бъде преизбран за главен мюфтия, вещаят запознати

Мюстафа Хаджи щял да бъде преизбран за главен мюфтия, вещаят запознати

Националната мюсюлманска конференция е на 24 януари

Синът на карикатуриста Райко Алексиев, който от години живее отвъд океана смята, че конфликтът между Русия и Турция е намерил отражение и в българската партия.

"Това, което става в ДПС, това разделяне на проруска секция и протурска, с други думи – Доган и Местан, безспорно е отражение на конфликта между Русия и Турция. В същото време не може да се говори, че Доган е патриотичен българин, а Местан е просто верен лакей на Ердоган, защото доминирането на турски граждани над тяхната организация за религиозни дела, започна още много преди да стане това разделяне. Съвсем явно е, че Доган, не само че не е бил против това, но вероятно той е този, който е позволил това да стане", смята Алексиев.

Според него: "Конфликтът между Доган и Местан е на база икономически интереси".

Костов прогнозира краха на ДПС – и верски, и политически

Костов прогнозира краха на ДПС – и верски, и политически

Избирателите на ДПС слушат турски медии, гледат турски телевизии

Относно вчерашното посещение на заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд Алексиев, което мина абсолютно закрито за медиите, Алекс Алексиев каза, че събитията около ООН са причина: "Да обръщат повече внимание на страни като нашата".

Анализаторът на презокеанската корпорация поставя географското положение на страната ни като основна причина за интереса към нас. "Ние сме в един изключително невралгичен регион и особено сега, след като две империи са имали претенции към нас – Руската и Турската, и се сблъскват, ние сме едва ли не полесражение, ставаме фронтова държава и това американците го разбират. Става един регион на конфликт и това е общо опасно – ние сме част от Европа, част от НАТО. Според мен е редно да ни се обърне повече внимание", твърди Алексиев без да уточнява от кого да се обърне повече внимание.

За борбата с тероризма и конкретно с "Ислямска държава", според Алексиев, докато няма сухопътна операция, нищо няма да се постигне.

Алексиев е в София по повод стратегически брифинг, който ще се проведе в сградата на представителството на Европейската комисия в България, която бе издигната върху къщата на българския държавник Стефан Стамболов. Организатор на проявата е Центърът за изследвания на Балканския и Черноморския регион.

Една от темите на дискусията е "Ислямският фактор в отношенията на Турция с България и Европа, в контекста на тероризма и бежанската вълна и необходимите ходове на българската дипломация и политика“.