Мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмед оттегли номинацията си за духовен водач на мюсюлманите в България. За главен мюфтия ще бъде избран Мустафа Хаджи, предричат от 24rodopi.com, позовавайки се на източници от Висшия мюсюлмански съвет.

Национална мюсюлманска  конференция ще се проведе на 24 януари в Националния дворец на културата в столицата.

Костов прогнозира краха на ДПС – и верски, и политически

Костов прогнозира краха на ДПС – и верски, и политически

Избирателите на ДПС слушат турски медии, гледат турски телевизии

Според съдебно определение, сегашното ръководство на ислямското вероизповедание, начело с Мустафа Хаджи, е незаконно. Това наложи свикването на конференцията, на която ще бъде приет отчет за дейността на главния мюфтия и Висшия мюсюлмански съвет, ще се гласуват изменения и допълнения на Устава на Мюсюлманско изповедание и ще бъдат избрани централни органи на управление и представителство, твърди изданието.

Дори и предстоящият избор на ръководни органи се очаква да бъде оспорен в съда. Напрежението между спорещите мюсюлмански духовници нарасна след като Мустафа Хаджи, Бейхан Мехмед и други мюфтии в страната подкрепиха Лютви Местан, който в близките дни ще обяви създаването на нова партия.

Бейхан Мехмед от село Обител, област Търговище, който оттегли кандидатурата си за главен мюфтия, в момента е районен мюфтия на Кърджали.

Междувременно от Главното мюфтийство изпратиха декларация: "По повод активната кампания за компрометиране свободното право на избор на мюсюлманите в страната за централни религиозни ръководни органи".

В документа се казва, че: "От изнесена информация в медийното пространство става ясно, че в ход е желанието на определени кръгове в държавата да опорочат предстоящия свободен избор на мюсюлманите за свой религиозен лидер".

В декларацията отново се припомня за споровете с бившия главен мюфтия Недим Генджев. "Риториката на глашатаите, чрез които се твърдят откровени неистини в публичното пространство, се припокрива с инфантилните теории на мюфтията от тоталитарния период г-н Недим Генджев и неговото обкръжение, които са обединени около фантомното „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание“.

Чрез него Изповеданието се компрометира през последните 25 години", твърдят в декларация от Главното мюфтийство. 

"Опитите за демонизиране на националните и международни отношения на Мюсюлманско изповедание са категоричен индикатор за намеренията Институцията да бъде изпразнена от съдържание и употребена в името на нездрави геостратегически интереси.

Ръководството на Главно мюфтийство категорично не приема подобни обвинения и държи да подчертае, че ще продължи да отстоява интересите на мюсюлманската общност, от която черпи кардиналната си сила в синхрон със законите на страната", се казва в декларацията.