Първото ротационно председателство на България на Европейския съюз ще бъде половин година по-рано от предвидения срок, след като Великобритания реши да се откаже от ротационното си председателство.

Великобритания се отказа от ротационното председателство през 2017 г.

Великобритания се отказа от ротационното председателство през 2017 г.

Премиерът предложи, че Великобритания трябва

Естония ще поеме ротационното председателство на ЕС от Великобритания през втората половина на 2017 г, тъй като Лондон отказа тази роля, за да може да се фокусира върху преговорите за "Брекзит". Това заяви говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

Говорителят допълни, че „следващите председателства в настоящия си ред ще бъдат изтеглени с шест месеца“.

България ще поеме председателството на ЕС 6 месеца по-рано

България ще поеме председателството на ЕС 6 месеца по-рано

Промяната се налага

Това означава, че срокът на българското ротационно председателство се измества и то ще започне от 1 януари 2018 г., отбелязва агенцията. В момента ротационен председател на ЕС е Словакия.

От 1 януари 2017 тази функция ще изпълнява Малта, която ще бъде сменена от Естония през втората половина на 2017 година. Другата държава, която предяви претенции да замени Великобритания, бе Белгия, но европейски дипломат разкри, че естонската кандидатура има много широка подкрепа.

България сериозно изостава в подготовката да поеме ротационното ръководство на ЕС на 01 юли 2018 г., беше признала преди месец ресорният министър Меглена Кунева.

По всичко изглежда, че при новите обстоятелства, които изместват председателството с половин година напред, опасенията за провал на Българското председателство ще се засилват, констатират от БГНЕС.

Ремонтират Дом №2 на Резиденция "Бояна" за почти 400 хил. лева без ДДС

Ремонтират Дом №2 на Резиденция "Бояна" за почти 400 хил. лева без ДДС

Събират офертите до 28 юли

Припомняме, до края на юли кандидатите, които да изготвят проект за ремонт на Дом№2 в Бояна, трябва да подадат документите си.