Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи бе удостоен с орден "Мадарски конник" първа степен. Церемонията се проведе в в Гербовата зала на "Дондуков" 2, а орденът връчи лично президентът Румен Редев

Високото държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Украйна.

Микола Балтажи благодари за честта и заяви, че за него е голяма чест да получи високото държавно отличие и посочи, че мандатът му като посланик у нас е съвпаднал с изключително трудно време за неговата държава и благодари за подкрепата на България за държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, за системните реформи, за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

"Горд съм, че имах възможност да продължа достойно традицията на украинската дипломация в България, започнала с откриването на украинско посолство през 1918 г. Оставям прекрасната България с невероятни спомени и топли чувства, ще ми липсват планините, приятелите и гостоприемните хора", каза посланик Балтажи. Той изрази увереност в голямото бъдеще на българо-украинските отношения.

Президентът Радев отбеляза, че връченият орден е не само израз на голямото значение, което България отдава на връзките с Украйна, но е и признание за високите заслуги на посланик Балтажи за развитие на отношенията между двете държави. "Традиционно приятелските отношения между Украйна и България имат здрава основа. Това са нашите дълбоки културни, исторически, езикови връзки. Нашите отношения придобиха нов импулс след категорично заявената европейска и евроатлантическа ориентация на Украйна", каза Румен Радев. По думите му политическият диалог между двете страни се развива активно, освен това е променена и негативната тенденция на спад на стокообмена.

Румен Радев изрази и задоволството си от активните връзки в областта на туризма, образованието, науката и културата. Българският държавен глава не пропусна да отбележи и че в Украйна е една от най-големите исторически формирали се диаспори в чужбина - украинската, от над двеста хиляди българи.