„Кръговете, които направиха Плевнелиев президент, се опитват в момента да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели, проблемът е, че приятелите му са от кръга на вестник "Капитал", с които е имал бизнес контакти, но е обвързан и с мрежа от неправителствени организации като "Отворено общество".

Това заяви мажоритарният собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев в интервю за австрийския вестник „Дер щандарт".

В него той обвинява държавния глава Росен Плевнелиев, че защитава интересите на определени предприемачи. Според Цветан Василев в този кръг от приближени на българския президент е и политолога Огнян Минчев, който от своя страна преди време нападна мажоритарния собственик на "Корпоративна търговска банка", заявявайки, че в настоящия хаос олигарси като Цветан Василев се опитват да се домогнат до властта.

"Президентът Плевнелиев явно не може да ме понася", смята банкерът. "Президентът бе избран заради харизмата на Бойко Борисов. Сложете го начело на някоя партия и вижте какъв ще е резултатът. Той представлява бизнес интереси, а не интересите на нацията", смята Цветан Василев.

„Като инвеститор в една от най-големите банки в България, както и в много други области, аз съм заинтересован от стабилността в страната. А не от улични протести. Те биха обслужили интересите на Иво Прокопиев", категоричен е Василев.

„Цветанов заявява, че никога не е участвал в съставяне на правителство, докато половината правителство на Борисов - икономическият, финансовият министър и самият Плевнелиев са излъчени от кръга „Капитал", пояснява банкерът.

Попитан вярно ли е, че КТБ е наричана неофициалната банка на държавата, Василев заявява, че Еврокомисията е проверила банката за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство.

"Но моите врагове искат президентът да продължи атаката", смята той.

Според него правителството на Борисов се е провалило, защото е провеждало политика само на икономии, без да взима пред вид, че голяма част от населението е на ръба на оцеляването. „Затова не ми изглежда достоверно, когато президентът при представянето на служебното правителство каза,"това е ново начало".

Що за ново начало, след като в задкулисието стоят същите хора", коментира Цветан Василев.

Обстоятелството, че КТБ е банката, която често печели големи обществени поръчки, той обяснява с факта, че тя е по-гъвкава и предлага по-добри оферти. За пример той посочва покупката на "Виваком" и как през 2004 г. държавната телекомуникационна компания БТК е била приватизирана за смешна цена с посредничеството на Булброкерс, собственост на Иво Прокопиев.

Според банкера Иво Прокопиев и Огнян Донев имат политически амбиции и затова притежават вестници. За себе си казва, че никога не е използвал пресата, за да напада конкурентите си. По повод на това, че Нова българска медийна група критикува президента Плевнелиев, Цветан Василев казва: „Те го критикуват, защото защитава бизнес интереси. Президентът не е свещена крава. Може да бъде критикуван".

Василев отрича да влияе на журналистите. "Не бива да подценяване журналистите. Те имат собствено мнение и не е задължително да съвпада с мнението на членовете на правителството. На никого не се обаждам по телефона, не се появявам в ТВ 7, чиято структура на собствеността се промени", категоричен е банкерът.

Той прави анализ на медийната сред у нас пред „Дер щандарт". „Мисля, че имаме прекалено много свобода на словото. В България може да бъде казано и написано всичко. Тук критерий за обективност е колко агресивно се напада правителството, президента. Но вестниците нямат такова влияние, за разлика от телевизията и интернет порталите. Повечето сайтове са собственост на Икономедия, а ги менажира жената на президента", обяснява Василев.

На въпрос за политическите му убеждения Василев казва: "Аз не съм банка на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. За мен най-важна е стабилността, защото от нестабилност бих загубил много, от падането на валутния борд например."