Министърът на културата Боил Банов спря събарянето на полуразрушения тютюневия склад в Пловдив , съобщи БНР.

Движението по централния бул. "Христо Ботев" беше спряно, а багерите в готовност да пристъпят към сградата. Министърът пристигна на място и заяви, че складът е част от ансамблов паметник на културата и не може да бъде разрушен.

Трябва да бъде направен проект, който да съхрани фасадата ѝ, а дотогава сградата, която е в окаяно състояние, да бъде обезопасена, подчерта Банов.

Спирам бутането емоционално, но ако трябва ще го спра и физически. Ако никой не спре документално събарянето, ще го пазя на място цяла отпуска, заяви още Боил Банов.

Министърът отхвърли твърдението на кмета на Централен Георги Стаменов, че сградата не е ансамблов паметник на културата и обяви, че ще търси отговорност от НИНКН, които не са спрели събарянето.

По думите му нарушена е и процедурата, защото кметът Иван Тотев не е подписал доклада на Комисията, изготвен преди повече от година. Без подписа му не може да се пристъпи към събаряне, поясни министърът.

Какво е мнението на кмета, на НИНКН, на кмета на Централен, колосално няма никакво значение. Аз съм този, който в момента е длъжен да опазва културното наследство и го правя със сърце и съвест, допълни още Банов.

Боил Банов е бил сигнализиран в Черна гора за намеренията на собствениците да съборят сградата. 

Той уверява, че ще разговаря и с кмета Иван Тотев за спасяването на склада, както и за намеренията на местната власт да отнеме галерията на Гладстон от Дружеството на пловдивските художници. Договорките трябва да се спазват, е позицията на министърът.

Малко по-късно от Министерството на културата потвърдиха, че събрянето на тютюневия склад в Пловдив се отлага до изясняване на обстоятелствата за неговото премахване и спазването на процедурите по Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство.

Според протоколи и съгласувателни документи в Министерството на културата, комисия, свикана със заповед на кмета на Община Пловдив, през декември миналата година, е издала предписание за запазване на част от фасадата на сградата с архитектурните елементи и инструкции за демонтаж и укрепване.

При проверка на място експертите на културното ведомство са открили проблем в документацията и са сезирали за това РДНСК и Община Пловдив.