„България без цензура" не допусна в листите си нито един провален политик. Ние сме единствената формация, която издига за кандидат-депутати млади и неопетнени, неучаствали във властта хора.

Само трима от кандидатите на ББЦ имат опит като народни представители - Светлин Танчев, Калина Крумова и лидерът на ЗНС Румен Йончев. За сметка на това листите на останалите партии са пълни с бивши министри от провалените им правителства. Това обяви на пресконференция във Варна Николай Бареков.

Той уточни, че единствено доц. Христо Бозов, който води листата в Шумен е бил зам.-кмет на Варна. „Но е излязъл от общината чист", допълни Бареков.

„Реформаторският блок излиза с трима бивши депесари на челни позиции в листите си - Ариф Агуш, Корман Исмаилов и Касим Дал, които имат няколко депутатски мандата с ДПС, заяви още Бареков.

„Питам кого ще защитават РБ - ДПС с нейните пороци ли? Как приемат номинацията за депутат от техния град на маша на Ердоган. Реформаторите са ДПС-2", категоричен е лидерът на ББЦ. Той обяви, че основен опонент на ББЦ е ГЕРБ, но негов персонален опонент във Варна ще Радан Кънев. Той предизвика на дебат Лиляна Павлова и Касим Дал.

Бареков ще води листата на ББЦ във Варна. Следват финанансистът Георги Ковачев, адвокатът Поля Ченева, Маломир Кръстев - еколог и Богдан Николов - икономист и зам.-председател на МББЦ.

В Шумен водач ще бъде доц. Христо Бозов. Под номер две е поставена Ана Калимарова, от Велики Преслав. Тя получава номинацията си заради постигнатия на местно ниво висок резултат на ББЦ на евровота и заради добрите си организационни качества. Под номер три е поставена Даниела Димитрова, счетоводител от Нови пазар. Четвъртото място е дадено на коалиционния партньор ЗНС и се заема от Младен Танев.

„Това са нови, млади хора и професионалисти. Логиката при издигането им за водачи е те да не са участвали в изпълнителната власт до момента и да не са били опетнени", обясни лидерът на ББЦ като каза, че листите ще бъдат внесени утре в ЦИК.

Бареков се изправя във Варна срещу двама бивши министри - Лиляна Павлова от ГЕРБ и Ангел Найденов от БСП.

Според лидера на ББЦ партията му е сигурен участник в следващия парламент. Той не прие тезата на Бойко Борисов, че в новото Народно събрание ББЦ ще замести „Атака", която блокираш работата на предишния парламент. „Ние отиваме там, за да участваме в управление с центристка насоченост, а не да саботираме", отсече Бареков.