"Имаме нужда от нов извънреден кодекс за борба с политическата корупция", заяви евродепутатът Николай Бареков пред медиите след като внесе във Върховна касационна прокуратура сигнал за наличието на организирана престъпна група за източване на ДДС в особено големи размери.

Въпросният кодекс следвало да е подобен на този от времето на Стефан Стамболов - Закон за изтребление на разбойничеството. Според него са необходими нов тип наказание и по-крути мерки срещу политическата корупция.

Пред медиите Бареков обясни, че престъпната група се състояла от бизнесмена Иво Прокопиев, Десислава Недкова, негова секретарка, и дясната му ръка Юрий Катанов, който е част от ръководните органи на "Да, България".

Николай Бареков разкри, че преди години Прокопиев с негови фирми заедно с друга фирма - част от кръга "Фронтиер" възлагат анализ за изготвяне на проект за изграждането на соларен парк, като целта била с транзакции между приближени фирми да се източи ДДС-то на тези 600 хиляди лева за анализа на проекта. Оказва се, че услугата струва 15 хиляди по-малко.

Бареков посочи, че данъчните са си свършили перфектно работата и доказват това пред съда, но малко преди да върне парите, Прокопиев прехвърля фирмата, източила ДДС-то на кипърска офшорка.

Николай Бареков нарече тези действия "откровени далавераджийски нагли схеми". По думите му Прокопиев е извършил това прикриване на престъплението по времето на кабинета "Борисов 1".

Бареков настоя законотворците да се замислят какви вреди нанася политическата корупция.

Според Бареков у Прокопиев се съчетавали и двете неща - той бил участник в една корумпирана партия, а от друга страна бил медиен собственик и осъществявал натиск над такива като него. "Ще поискам среща с новия премиер", заяви Бареков. Той щял да предостави сигнали на Огнян Герджиков за корумпирани министри и за олигарси в тясна връзка с неговия предшественик Бойко Борисов.

Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу Плевнелиев и Прокопиев

Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу Плевнелиев и Прокопиев

Обвинява ги в оплитане на офшорки

Николай Бареков настоя, че сигналите за групата Плевнелиев и Прокопиев ще бъдат достояние и на европейската общественост и се обяви за това НАП сега да извърши проверка на Прокопиев и Плевнелиев.

Бареков прогнозира още едни избори през тази година. Според него Марешки ще влезе в следващия парламент с нагласата да бъде слуга на ГЕРБ, но предупреди Бойко Борисов, че той може много бързо да се изметне. Николай Бареков каза още, че знае за сериозни разработки срещу Марешки, което най-вероятно щяло да принуди депутатите му ще се разбягат в управляващата партия, след като му бъде свален депутатският имунитет.

Относно десните партии на Радан Кънев, Бареков посочи: "Най-вероятно всички ще се явим сами и след изборите ще седнем на една пейка пред Народното събрание. Аз като европейски депутат, а г-н Радан Кънев и г-н Първанов като безработни политици и като пенсионери. За жалост това е моят коментар за тези избори и ще гледаме кабинета на г-н Борисов и на г-жа Корнелия Нинова, който няма да трае много дълго. Моята прогноза е да има още едни избори през тази година".

Бареков носеше черен флаг с череп на него и ножица срещу корупцията.