43,8% от българите са категорични, че няма да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това сочи проучване на "Барометър България", проведено между 24 и 28 март сред 888 български граждани.

Значително по-малко запитани - 34,8%, са твърдо решени да упражнят правото си на глас, независимо от динамичната обстановка на нарастващи случаи на COVID-19.

Значителен е делът на колебаещите се избиратели - 11,3% са решили за кого да гласуват, но се колебаят дали да отидат до урните, докато 8,9% все още не са решили кого да подкрепят, но има вероятност да отидат да гласуват.

От "Барометър" посочват, че избирателната активност зависи от това доколко сегашният пик на пандемията ще бъде овладян в следващите седмици, дали и по какъв начин ограничителните мерки ще бъдат удължени, дали ще напредне процесът на ваксинация. Може да се каже, че решението на всеки избирател ще бъде много повлияно и от субективни фактори - личен или близък сблъсък с вируса, необходимост от пътуване, за да се гласува и т.н.

Снимка 524981

Източник: Барометър

От агенцията сочат, че ако колебаещите се избиратели все пак стигнат до урните, могат да се очертаят няколко тенденции как това ще повлияе на резултатите.

Дори и при сценарий с ниска избирателна активност водещи позиции ще има ГЕРБ с подкрепата на 32% от анкетираните. При повишаване на активността партията ще подобри резултата си с потенциал да достигне 35,7%, привличайки както част от избирателите, които през последната една година се бяха отдръпнали от тях, така и вота на тези, които гласуват за победителите - присъстващи във всички избори.

БСП запазват второто си място с 21% при 34,8% гласуващи избиратели. Според "Барометър" е малко вероятно да увеличат този процент, привличайки колебаещи се гласове в левия сектор, на фона на вътрешните им противоречия и проблеми с местните структури в големи градове като Пловдив, Варна, София.

Снимка 524982

Източник: Барометър

От агенцията сочат, че за ДПС гласовете от Турция са решаващи. При ниска избирателна активност те са трети с 8,7% твърда подкрепа. Не е ясно доколко ще се активизират техните гласоподаватели в Турция. Независимо от това обаче за ДПС повишаване на избирателната активност няма да означава повече гласове, защото те не разчитат на колебаещи се и в зависимост от общия брой гласували те може да отстъпят третото си място в резултатите, са изводите на "Барометър".

Изравнени са позициите на "Има такъв народ" и ВМРО - както при ниска избирателна активност, така и от гледна точка на потенциал да спечелят гласове в последния момент.

8,4% биха гласували за "Има такъв народ". Според "Барометър" те имат потенциала да "оберат" значителен дял от протестния вот, както и вота на тези, които искат да гласуват, но твърдят, че няма за кого. При повишаване на активността те биха могли да реализират до 10,2%.

анкета

Ще гласувам за:

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 25.6%

БСП 12.5%

ДПС 1.9%

Има такъв народ 13.4%

Демократична България 17.0%

ВМРО 4.5%

Изправи се. Мутри вън! 5.6%

Патриотична коалиция Воля - НФСБ 4.5%

Републиканци за България 4.8%

АБВ 1.2%

Други 9.0%

При избори в момента категорична подкрепа за ВМРО заявяват 8,1% от анкетираните. Според агенцията това е една от формациите с потенциал да привлече още гласове извън традиционния си електорат. Подкрепата за партията може да нарасне до 9,6% с нарастване на активността.

"Демократична България" успяват да задържат основния дял от привържениците си и при ниска избирателна активност ще участват в следващия парламент с реализирани 5,8%. По-висока избирателна активност обаче може да им изиграе лоша шега, тъй като се борят за гласове в един и същи политически сектор с още няколко формации, а фокусът и посланията им са тясно ограничени до определен сегмент - жители на големите градове с десни либерални убеждения и относително висок социален и икономически статус. Повишаване на избирателната активност може да свие резултата им до 3,9% и да постави на кантар участието им в следващото Народно събрание.

Формацията "Изправи се бг. Мутри вън!" събират част от протестния вот, но е малко вероятно да прескочат изборната бариера независимо от избирателната активност, смятат от "Барометър".