Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19. Това заяви премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

За да се гарантира достъпът на българите до одобрените ваксини и необходимите на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. По този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

Борисов обясни, че ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно. Вече имало и готовност и за поставянето й.

България инвестира във всички разработки за ваксини срещу COVID-19

България инвестира във всички разработки за ваксини срещу COVID-19

Очаква се разходите да надхвърлят половин милиард лева

Министерският съвет одобри и допълнителни до 14 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година, които са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Засега у нас има около 2000 флакона.

Премиерът посочи, че лекарите ни използват медикамента в по-тежките фази на заболяването. По тази причина правителството е решило да закупи допълнителните бройки, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент у нас. Той заяви, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с коронавирус.

Борисов изтъкна, че всеки ден правителството предприема действия, с които българските лекари да разполагат с необходимите медикаменти, за които има доказателства, че помагат на заболелите от COVID-19.

Борисов поздрави ЕК за договора за ваксина срещу COVID-19

Борисов поздрави ЕК за договора за ваксина срещу COVID-19

В трудните моменти най-добре се виждало единството на ЕС