Столичният кмет Бойко Борисов съобщи, че България настоявала пред ЕК финансирането на завода за преработка на боклука да стане след изборите. Информацията Борисов получил от ЕК, съобщи БНР.

На заседанието на СОС Борисов каза, че причината за това е желанието да се извлекат политически дивиденти от забавянето на строежа на такъв завод.

Другото настояване от страна на българското правителство пред Брюксел е изграждането на завода за боклука да става чрез публично-частно партньорство, за да бъдат спестени пари, с които да се правят регионални депа, обясни Борисов.

Според зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска обаче в сегашното законодателство за публичните услуги не се допуска публично-частно партньорство. Единият вариант е инсталациите да се отдадат на концесия, а другият - да са общински.

Пред съветниците кметът обясни още, че се работи за това почистването на столицата да стане изцяло общинска услуга.

Във връзка със започналото вече зимно почистване началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева заяви, че за трите дни, в които концесионерът е почиствал улиците от снега, ще получи по 300 хил. лв.

Тя допълни, че за следващата година се предвижда да възложат на концесионера и почистването на тротоарите пред детските градини и училищата в София.