Димитър Байрактаров изненадващо напусна НФСБ и Обединените патриоти. Пред БНТ той обясни, че е обявил решението си на лидера на партията Валери Симеонов още в петък вечерта. Двамата са провели разговор, по време на който той е изразил становището си.

Байрактаров ще се яви като независим кандидат за депутат на предстоящите избори. Той е категоричен, че не може да участва в изборите, когато в листите на коалицията Обединени патриоти на първи места са вкарани публично известно компрометирани хора. Други пък били изобщо непознати и не се знаело как са попаднали като водачи на листи, при положение, че имало доста качествени хора. Трети пък не били взели никакво участие като депутати в 43-ото Народно събрание.

Димитър Байрактаров е категоричен, че не може да излезе с името си и да се превърне в лъжец пред хората, като пропагандира някаква идея, знаейки, че ще влязат компрометирани хора, които тази идея не ги интересува. Не ги интересували и хвърлените в публичното пространство обещания.

Запитан кои са тези компрометирани лица, Байрактаров отговори лаконично, че са от партия "Атака". Той отбеляза, че са публично известни компрометирани лица, но не говори с имена, защото не иска после да си губи времето по съдилища. По думите му става въпрос за хора, които преди време са се самопризнали за виновни по няколко съдебни дела, лица, които са вдигали скандали къде ли не по обществени институции и сгради. "Така че те са достатъчно добре известни", отбеляза Димитър Байрактаров.