Една от темите, които предстоят за решаване пред следващото Народно събрание и следващото правителство е темата за бедността и всички въпроси, които произтичат от този проблем. Това обяви зам.-председателят на парламента Красимир Каракачанов по време на кръгла маса на тема "Бедността - начин на управление в България".

Каракачанов обвърза темата и с друг проблем, а именно демографския. По думите му бедността е причината масово млади хора да напускат страната. Той констатира, че нямаме квалифицирана работна ръка, защото тя изтича. Липсвала и държавна политика, която да подготвя младите още в средното образование. Според Каракачанов темата за бедността е вечна и тя се употребява във всички партии предизборно.

Съпредседателят на Патриотичния фронт изложи и статистика. По думите му 900 000 българи са абсолютно неграмотни. 40 % от учениците са функционално неграмотни, а 1,5 млн. пенсионери живеят на прага на бедността с под 300 лева доходи.

Каракачанов изтъкна, че не малко са и младите, които са безработни и бедни. Той се възмути от това, че има ученици в 5-ти - 6-ти клас, които все още не знаят таблицата за умножение.

Красимир Каракачанов изтъкна, че съзнава риска, че могат да бъдат обвинени в популизъм или в предизборни ходове, но в България всяка година имало избори. Той напомни, че по повод идеята на патриотите 300 лева да стане минималната пенсия, а оттам и другите пенсиите да се повишат процентово, били обвинени в популизъм. По думите му справедливостта е основната в едно общество и поясни, че не се касае само за справедливост в съдебната система, а и по отношение на хората, които живеят бедно.

Каракачанов смята, че не е справедливо 2,2 млн. пенсионери в България, които са работили, да са оставени на произвола по отношение на здравеопазването и сигурността.

"Темата за доходите на българските пенсионери за нас е съществен въпрос", отсече зам.-председателят на парламента.

Според Красимир Каракачанов в България има псевдополитически елит, който се интересува от тези проблемни теми само по време на избори.

Той призова да се гледа прагматично и бе категоричен, че без работеща икономика няма как да бъде решен проблемът с бедността.