За енергийна и национална ефективност, обществена проява за генериране на бита и икономиката и не на двойните стандарти в Европа. С тези призиви се обърна Румен Петков, председател на АБВ, по време на протеста на партията пред сградата на Министерския съвет в София.

Срещу "руската рулетка - АЕЦ Белене" викат под прозорците на МС

Срещу "руската рулетка - АЕЦ Белене" викат под прозорците на МС

Възгласи "Червени боклуци", "Оставка", "Мафия" "Гоце в затвора"

Според Петков с изграждането на проекта АЕЦ "Белене" и "Южен поток" ще се открият нови 50 000 работни места, нивото на образованието ще се повиши и ще се създаде едно усещане на сигурност в българското общество.

Бившият председател на АБВ и президент два мандата Георги Първанов също се обяви за изграждането на двата енергийни проекта, които, по и по неговите думи, ще отворят нови работни места, ще гарантират сигурността в държавата и ще гарантират инвестиции в бюджета.

"Когато аз бях президент на България в периода 2002-2012 г. изграждането струваше около 4 млрд. лева, докато сега е по-малко от 10 млрд. лева", заяви Първанов. Той посочи, че това е една от най-евтините ядрени централи, които се строят в момента.

Държавата няма да дава гаранции за АЕЦ "Белене", увери Томислав Дончев

Държавата няма да дава гаранции за АЕЦ "Белене", увери Томислав Дончев

ЕС няма полза от такъв остров с нерешени проблеми, заяви той за Западните Балкани

На въпрос добре ли е държавата да има 34% участие в изграждането й, той коментира, че е необходима гаранция на държавата за сигурността по нейното изграждане. "Няма губеща ядрена централа в света и затова не очаквайте от мен да говоря за изграждането на частна централа, без намесата на дървата", отсече Първанов.

Любомира Ганчева, лидер на АБВ-Младежи от своя страна заяви, че е нужно да се изгради проектът за АЕЦ "Белене" и Южен поток, защото по този начин ще се открият много нови работни места. "Крайно време е да отстояваме националните каузи в защита на българското население и общество", отбеляза Ганчева.

Протестиращите издигнаха редица лозунги и плакати. Някои от тях гласят: "Южен поток = топлина", "Без АЕЦ Белене сме на свещи" и др.

Не се очаква шествие и протестът премина изцяло пред Министерски съвет.

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

СДС за АЕЦ "Белене": Помнете Свищов 1977-ма!

СДС за АЕЦ "Белене": Помнете Свищов 1977-ма!

Къде ще се съхраняват отработените ядрени отпадъци, питат сините

Днешните протести "За" и "Против" изграждането на АЕЦ "Белене" бяха в т.нар. триъгълник на властта - от двете страни на площад "Независимост". Поддръжниците на изграждането на атомната централа бяха пред бившия Партиен дом.

Хората, които не желаят да бъде построена втората атомна електроцентрала в страната ни бяха на площада пред сградата на президентството. Присъствието на полицията не позволи да се повиши напрежението между тях.