Почти без дебати депутатите намалиха ДДС на 9% за хотелите и ресторантите.

Валери Симеонов поиска да се включи в мярката за намалено ДДС на 9% туроператорските услуги. Не виждаме причина целият този сектор да бъде отделен, заяви лидерът на НФСБ по време на второто обсъждане на промените в Закона за ДДС. Този сектор не ангажирал сериозни финансови ресурси и при намаляването на данъка му няма да има големи загуби за бюджета.

Можем да направим този жест от туроператорските фирми, настоя той. Тези фирми били лишени от приходи в кризата.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

Симеонов поиска с намалено ДДС да са и виното, и бирата. Този тип напитки представляват 40% от цялата консумация в заведенията, според Симеонов. Освен това бирата и виното, които се консумирали, били основно родно производство. Така щяла да се стимулира и индустрията. Това предложение на Симеонов обаче не срещна подкрепа.

Припомняме, намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристически сектор дойде след натиск от страна на бранша с аргумент затварянето на всички заведения и туристически услуги в условията на пандемия. Премиерът Бойко Борисов се съгласи и отстъпи пред исканията на бранша, въпреки несъгласието на своя финансов министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

В последствие към идеята за намаляване на ДДС за ресторантите и хотелите, се прибави идеята за намаляване му и за книгите, което както самият Борисов призна ме у "отколешна мечта". Зопълнително и ДПС прокараха предложението си за намаляване на ДДС за детски стоки. 

9% ДДС и за бебешките стоки, реши бюджетна комисия

9% ДДС и за бебешките стоки, реши бюджетна комисия

За алкохола в ресторанти и кетъринг услугите ставката остава 20 на сто