Депутатите приеха на първо четене без дебати промените в антикорупционния закон.

Със законопроекта се прецизират разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация. Предлага се неспазването на инструктивните срокове да не е основание за прекратяване на гражданското производство.

Проектът на закон урежда действието на закона по отношение на неприключилите проверки и производства пред съда по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (отм.) и Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Цецка Цачева обясни, че гражданската конфискация не представлява наказание за лицето

По този начин се цели в пълна степен защитата на държавния интерес и обезпечаване на ефективността на гражданската конфискация.

Промените се наложиха заради постановеното тълкувателно решение на на Върховния касационен съд от 7 декември 2018 година, което засяга 19 производства на Антикорупционната комисия.

Както шефът й Пламен Георгиев обяви те са за близо 22 млн. лв.

На основание тълкувателното решение вече е прекратено едно производство. Комисията има около 300 висящи съдебни производства.

Предложението на депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов, предвиждащо незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело, бе подкрепено от 116 народни представители, 6 гласуваха "против", а 25 се въздържаха.

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Решението ще е на прокурора на досъдебното производство