Депутатите от Правната комисия приеха на първо четене спешните промени в антикорупционния закон.

Законодателната инициатива е на депутата от ГЕРБ и председател на комисията Данаил Кирилов, а промените са в отговор на тълкувателното решение на Върховния касационен съд. В решението на ВКС се казва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

В защита на предложените промени шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обясни, че 19 дела ще бъдат прекратени за 21 млн. лева. Към днешна дата са добавени още две дела за повече от 22 млн. Повече от 300 висящи дела в съда какъв е статуса на висящи производства, цифрата може да нарасне. За това е нужна спешност на решението, каза Георгиев

"Дали ще има гражданска конфискация или не - във вашата власт е да отмените гражданска конфискация или не. Вие вече сте казали ясно и пред обществото и приемайки този закон. Ако решите да няма гражданска конфискация - във вашата власт е да я отмените, но това не е във властта на съда", заяви Георгиев пред депутатите.

Пак казвам - ако решите, отменете този закон, приемете друг закон, но това го направете вие, заяви Пламен Георгиев.

Държавата няма да отнеме имущество за 2 милиона лева на Христо Бисеров

Държавата няма да отнеме имущество за 2 милиона лева на Христо Бисеров

След тълкувателното решение на ВКС, КПКОНПИ оттегля искове за над 21 милиона лева

Правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. Наказателната отговорност се реализира с помощта на съдебната власт, която преследва извършителя на престъпната дейност.

Трудно е да се съберат годни доказателства, каза тя. "В тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат съответно проследени и отнети. Това е целта на гражданската конфискация като нов институт в европейското право чрез който по гражданско правен ред се възстановява справедливостта чрез отнемане на незаконно придобитото имущество", обясни Цачева.

Особено внимание е отделено на обстоятелството, че отнемането на това имущество представлява и превенция - гражданската конфискация има възпираща роля за членовете на демократичното общество освен възпиращата роля на наказателното производство, на санкцията в един наказателен процес то е и такова за проследяване на незаконно придобитото имущество и възможност за държавата да възстанови справедливостта чрез отнемане на това имущество.

Трайчо Трайков не е уведомен за иска на Антикорупцията в съда

Трайчо Трайков не е уведомен за иска на Антикорупцията в съда

Комисията разполага с доказателства за произхода на всички пари от имуществото му от повече от 10 г.

"Така очертаваното поле на гражданската конфискация не представлява наказание и е различно от гражданското производство. Подкрепяме предложените текстове за изменение на Антикорупционния закон", каза Цачева.

Вътрешният министър Младен Маринов също заяви, че от МВР подкрепят предложените изменения (от ГЕРБ - б.р.) в Антикорупционния закон.

Лозан Панов да не се поставя над закона, пресече го Антикорупцията

Лозан Панов да не се поставя над закона, пресече го Антикорупцията

Панов е поканен за обяснение по ревизионен акт на НАП

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата подкрепя законопроекта. Той изтъкна о особеното мнение на 11 върховни съдии относно промените в Антикорупционния закон. Такова тълкуване не отговаря на точния смисъл и целта на Закона, каза Цацаров. В особеното мнение се акцентира на чл.2 от Антикорупционния закон, според който производството за отнемане на имущество се провежда независимо от наказателното производство. Съдът не създава закони, той има единственото право да ги прилага, каза Цацаров.