Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова партиите от център дясно да не се изнервят и да не говорят крайни неща.

"Искам да изкажа уважението си към всички партии в център дясно, но нека да не се изнервят, ще намерим начин", успокои Борисов малко преди да замине за Германия за конгреса на Християн демократичния съюз.

В интервю за БНТ бъдещият премиер обясни, че няма нищо против да работи с експерти и специалисти от останалите десни партии, като такива вече е привлечена Евдокия Манева.

Бойко Борисов обаче отказа да даде подробности за техните назначения, отхвърляйки предположението, че те ще бъдат министри. „За толкова лесен ли ме смятате, че да отговарям на всички въпроси", отсече Борисов на въпроса за състава на правителството си.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че правителството му ще бъде самостоятелно и че няма да допусне да бъде изнудван за 5 депутати ( за тази опасност вчера предупреди Екатерина Михайлова).

Аз през живота си не съм допуснал да бъда изнудван, това няма да стане и сега", посочи Бойко Борисов и обясни, че не смята за морално да се споразумявам за 5 депутате (колкото трябват на ГЕРБ за мнозинство в парламента, б.р.).

По думите му именно такъв тип пазарлъци и договаряне са отхвърлени категорично от избирателите и ако ГЕРБ започне да сключва споразумения с останалите партии, на първо място ще отстъпи пред обещанията си:
„Каква е разликата между схемата 3:5:8 и 10:1:1? И какво означава това - ще подкрепим кабинета, ако ни дадат министри", се обърна риторично Борисов и допълни, че това, към което се стреми, не е властта, а „да запази уважението на избирателите".

Ние до този момент не сме ги подвели, няма и да ги подведем, Изпълнихме вече първото обещание - да махнем БСП и ДПС от властта", отсече Борисов.

По неговото мнение меморандумът, предложен от ГЕРБ, е знак за уважение към останалите десни партии, но вотът на избирателя е бил много ясен - да се състави самостоятелно правителство.

Припомняме, в редица изявления вчера от синята коалиция пряко дадоха да се разбере, че са недоволни от ситуацията.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви в прав текст, че самостоятелно правителство на ГЕРБ не може да бъде стабилно и определи действията на Борисов като „пресилени".

След като в сряда Иван Костов нарече меморандума „паметна записка", вчера Димитров го кръсти - „уведомително писмо".