Над три часа на закрито заседание Работната група за промяна на изборните правила заседава без да постигне съгласие по нито един въпрос за машинния вот.

Машинно гласуване ще има, каквото е решението на Министерски съвет, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини, съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ, цитирана от БНР.

Вероятно машините за бъдещия вот ще са подобни на тези, с които се гласуваше на изборите за европарламент.

"С тъч-скрийн машина, която е подобна на предходните, с памет, която ти показва за кого си гласувал, с възможност за сканиране на самия код на бюлетината", обясни Александрова.

По думите й идеята е гласоподавателите да могат да гласуват и с хартиена бюлетина.

На заседанието депутатите от ДПС са отсъствали. Народните избраници от "Обединени патриоти" напълно са отхвърлили машинното гласуване по начина, по който е било на евровота. Представителите на партия "Воля" са в консенсусна позиция за машинното гласуване, а от БСП настояват за цялостно въвеждане на машинното гласуване. 

Според Крум Зарков като че ли отново се прокрадва идеята за ограничаване или отмяна или обезсмисляне на машинното гласуване.

Предложението на БСП за изчистването на изборните списъци беше отхвърлено от другите политически сили. "Относно машинното гласуване - дебатът зацикли отново върху това дали да го има, или да го няма. Не решихме нито един въпрос за това как точно да се проведе", каза Зарков.

По думите му като че ли отново се прокрадва идеята за ограничаване, отмяна или обезсмисляне на машинното гласуване. Явно решението на Министерския съвет не значи кой знае какво за работната група. Отново се връщаме на изходна позиция, обясни той.

Педставителите на Спортния тотализатор са обяснили, че техният софтуер не би сработил. Причината е дължината на интегралната бюлетина, каквато бе идеята на ДПС за гласуване машинно по примера на пускане на фиш като в държавното тото.

Представителите на Централната избирателна комисия също са били скептични за въвеждането на машинното гласуване. "От ЦИК изразяват становище, че няма да успеят да се справят", заяви Александрова и поясни, че една от причините е недостатъчното време.

Притесненията на председателя на парламента Цвета Караянчева са, че ако спре тока или възникне друга ситуация дали ще могат да осигурят техници във всички секции. 

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада