Бежанската криза ще продължи дълго, обстановката в региона не е добра, обясни пред БНР началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

"Нееднократно сме анализирали и алармирали ръководните институции за геостратегическата среда за сигурност. Не е добра обстановката и продължава да се влошава в нашите съседи. Като пример мога да посоча на Република Сръбска, Босна и Херцеговина, проблемите между Сърбия и Косово - по-точно Косовска Митровица. Напрежението между Турция и Гърция расте. Отделно и бежанската криза. Според анализите, тя няма да е за година - две - три, а ще продължи доста по-дълъг период и ние, а ние сме граница на Европейския съюз. Опасностите при нас са повече косвени, а не преки".

С грандиозен парад отбелязахме 140 години от създаването на Българската армия

С грандиозен парад отбелязахме 140 години от създаването на Българската армия

На водосвета на бойните знамена присъства и президентът Румен Радев

Армията ни продължава да участва в охраната на българо-турската граница. Има и още една операция - по логистична подкрепа на органите на "Гранична полиция" от 2015-а, допълни той.

"Няма наплив от бежанци. Спокойна е границата, така че сме намалили хората до минимум", коментира началникът на отбраната.

Бежанци блокираха магистрала край Солун

Бежанци блокираха магистрала край Солун

Протест срещу бавната администрация и лошите условия в лагера

По повод констатацията по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), че за последната година армията е намаляла с 1000 души, ген. Боцев коментира, че подобен проблем имат всички страни-членки на НАТО. В централна България за работа във войската кандидатства по един човек за едно място, а в периферията има по трима-четирима кандидати, допълни той.

С около 10% са увеличени заплатите на военните, отчете Каракачанов

С около 10% са увеличени заплатите на военните, отчете Каракачанов

Всички смятаха, че армията е само за паради, призна военният министър

Отливът и на офицери от армията към по-добре платени и по-престижни професии в цивилния живот обаче е тревожна тенденция. Некомплектът от офицери е около 1400 души или около 20%. Подготовката на един офицер е дълъг период, припомни военен №1. Променихме наредба 15, където командирите получават допълнително заплащане за командване и управление на хора, изтъкна той социалната страна на въпроса.

В момента проектите на сухопътни войски и за бойната машина и на военновъздушните сили са на съгласуване между ведомствата и ще бъдат приети в Министерски съвет. Имаме уверение в най-кратки срокове да се приемат и от депутатите в Народното събрание.

Ген. Боцев припомни катастрофалния резултат, по думите му, с проекта на Военноморските сили. Тогава се яви само един кандидат, спечели и в последния момент си оттегли участието.

Той не подмина и проблема с въвеждането на 20% ДДС върху сумата, която бе гласувана за модернизация на проектите ни от Народното събрание. Това е причината да се преработят проектите. В момента се преработва, за да можем да се включи в тази финансова рамка и да имаме способности - това, което действително ще ни е най-необходимо. Имаме уверение, че до юни месец този проект и бъде приет от Министерския съвет и Народно събрание.

Премиерът Борисов има основание да критикува последните реализирани модернизационни проекти на армията, заяви ген. Боцев по повод "закупувани ненужно скъпи летателни апарати без въоръжение и договори за тяхната поддръжка".

Румен Радев: Силата на духа е възкресявала българина и след векове робство

Румен Радев: Силата на духа е възкресявала българина и след векове робство

Благодарност към храбрите, заяви президентът

"Не е вярно обаче, че от два самолета "Спартан" се прави един, за да има какво да лети на парада. Сключен е договор за поддръжка с италианската компания "Аления аеронавтика" до 2021 г., при това на значително занижени цени", обясни ген. Боцев.

"Моето мнение, като началник на отбраната, е че и трите вида въоръжени сили имат нужда от модернизация и превъоръжаване, защото в една операция може водещи да са Сухопътни войски, но имат нужда от съдействие, осигуряване и поддръжка и от Военновъздушните, от Военноморските. Няма ли едната поддръжка, операцията е обречена на неуспех. Трябва и трите проекта да вървят заедно, каза ген. Боцев.

През 2017 година в световен мащаб са направени най-големите военни разходи от времето на Студената война. Причината е постоянното влошаване в последните години на стратегическата среда за сигурност, коментира началникът на отбраната.

По повод ангажимента от срещата в Уелс разходите за отбрана да достигнат 2 % от БВП в близките години, той уточни, че брутният вътрешен продукт на Германия и на България е "светлинни години разлика. Принципът в НАТО е, това че разходите в НАТО трябва да се разпределят пропорционално между страните-участнички. НАТО не е спонсор. Безплатен обяд няма. Всеки дава своя принос".

Мястото на България обаче е в пакта, категоричен е началникът на отбраната.

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Варненският политик не уточнява неутралитет ли иска

Припомняме, ден преди в страната ни да пристигне заместник генералният секретар на Алианса зам.-председателят на 44-то народно събрание и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки се обяви за референдум дали да оставаме в НАТО.

В отговор на неговото изявление представители на изпълнителната и законодателната власт обявиха подкрепата си за членството ни в НАТО. Президентът Румен Радев, който беше командир на ВВС преди да бъде избран заяви, че приел думите на Марешки като шега.

Бойко Борисов: България е лоялен и доказан партньор в НАТО

Бойко Борисов: България е лоялен и доказан партньор в НАТО

Роуз Готемюлер е впечатлена от професионализма на въоръжените ни сили

По време на срещата на външния ни министър Екатерина Захариева и заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер първият ни дипломат увери, че твърдо сме в НАТО. Готемюлер, която бе на работно посещение в София, увери, че за по-малко от 24 часа се е убедила в това уверение.

Екатерина Захариева: Твърдо сме в НАТО

Екатерина Захариева: Твърдо сме в НАТО

Зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер усетила подкрепата ни