Когато силата на противника е сломявала нашия малоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Румен Радевв на словото си по случай 6 май.

Радев в Македония: Само от нас зависи каква ще е бъдещата ни история

Радев в Македония: Само от нас зависи каква ще е бъдещата ни история

Общата история между България и Македония ще надделее над противоречията

"Затова Св. Георги, войн и християнски светец, е символ на непобедимата ни воля и упование. Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората, още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт по периферията на Европа и дори по улиците на стария континент в свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед ,националните егоизми закономерно се възвръщат, а това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти", каза Радев.

С грандиозен парад отбелязахме 140 години от създаването на Българската армия

С грандиозен парад отбелязахме 140 години от създаването на Българската армия

На водосвета на бойните знамена присъства и президентът Румен Радев

По думите му армията възвръща ролята си на гарант на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци. Българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността, заяви държавният глава.

На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века, каза президентът навръх празника на Българската армия.

В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност, заяви президентът.

Армията е "на колене", но така са и останалите сфери, обобщи депутат от БСП

Армията е "на колене", но така са и останалите сфери, обобщи депутат от БСП

В България, дори и да работиш, ти си оставаш беден, обясни Георги Гьоков

Той призова да се помисли спешно за хората и техниката, които са призвани да бранят България. България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите, каза Радев в Деня на храбростта.

"Днес моралната криза е факт, но храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек, храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да въставаме срещу несправедливостта, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола. Затова - благодарност към храбрите! Свободата на всяко общество, нашата обща свобода, се крепи на върха на тяхното копие. Честит празник на хората с пагони! Да живее България", заяви президентът Румен Радев в речта си пред участниците на военния парад.