На последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) ръководството на БСП заяви, че не одобрява разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП. Не бих казал, че това е лошо отношение или послание към армията. А че БСП иска всички отрасли - социалната сфера, здравната сфера, отбраната да вървят паралелно и да се развиват при еднакви условия. Това заяви пред БНР депутатът от левицата Георги Гьоков.

Партията стои зад ангажиментите на страната към НАТО и ЕС, декларира Гьоков и повтори, че иска "всичко да върви заедно и паралелно, а не - едни за сметка на други".

По думите му правителството води странна политика и не си изпълнява предизборните обещания. Наистина, Българската армия е в недокомплект, поставена е в общи линии "на колене", но в същото положение са българските пенсионери, хората с увреждания, българските деца, семейства, всеки един българин. Трябва, когато тръгваме да оправяме държавата си, всеки да прави някакви компромиси", заяви опозиционният депутат.

Според него повишаването на минималната работна заплата и намаляването на безработицата са резултат от "късмет и на икономическата конюнктура в Европа и света".

"Аз се срещам всеки ден с хора, които не споделят такова ентусиазирано усещане от действията на правителство за увеличаване на доходите, а напротив твърдят обратното - че в България да работиш не е гаранция, че ще се оправяш в живота, както е във всички страни. В България, дори и да работиш, ти си оставаш беден", каза Гьоков.

Румен Радев: Силата на духа е възкресявала българина и след векове робство

Румен Радев: Силата на духа е възкресявала българина и след векове робство

Благодарност към храбрите, заяви президентът

Социалистът се позова на статистически данни, според които 91 души на ден изпадат в категорията "работещи бедни". Дори и в края на мандата минималната заплата да достигне 650 лв., пак ще сме на опашката на Европа, коментира той.

Относно неприетата от мнозинството депутати идеята на социалистите за намаляване на депутатските заплати с близо 600 лева, народният представител каза, че идеята им не е от сега.

"Далеч съм от мисълта да се обвиняваме и да се оправдаваме за заплатата, която получаваме. Може би е дошло на дневен ред в българското общество да се направи един дебат за оценка на труда. Когато хората оценят справедливо и кажат: "Да, народните представители трябва да получават толкова или дори повече от сегашните пари", хората ще го приемат нормално и справедливо. Но сега, когато хората остават с чувство за несправедливо разпределение на благата, няма да имаме такава признателност. Неслучайно рейтингът на парламента е 7-8%", допълни депутатът.

Депутатите отхвърлиха идеята на БСП да им орежат заплатите

Депутатите отхвърлиха идеята на БСП да им орежат заплатите

Определят я като популистка и унизителна

Българите не искат партиите да вземат субсидии, коментира Гьоков решението от референдума, но уточни, че "и там, като че ли е в пълна степен не се е състоял дебатът за това дали трябва и в какъв размер да са тези субсидии".

"Засега е застъпена едната страна, която казва: "Тези лоши партии, които не вършат нищо в Народното събрание, вземат едни големи субсидии". Другата страна не се оказа - зависимостта, ако не се получават субсидии от държавата, на тези партии от олигархията, от групировките и така нататък", каза Гьоков.

"Малко лицемерно звучат препоръките от Европа за оправяне на доходите (на хората) като постоянно се налагат финансови рестрикции", коментира депутатът от левицата. Според него страната има сили да преодолее сегашното си изоставане.