Депутатите от мнозинството в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП за намаляване на заплатите и отпуските на елита в страната. Това касае политическия и административен апарат на България, уточниха от БСП.

Припомняме, депутатите от БСП внесоха на 19 април предложение в парламента заплатите на народните представители да бъдат намалени с близо 600 лева. Възнаграждението на депутатите да е фиксирано в размер на 2976 лева - с колкото са приключили в предходния парламент. Сега заплатата на родните законодатели се увеличава автоматично с ръста на средната заплата в страната.

Нинова орязва депутатските заплати и почивки

Нинова орязва депутатските заплати и почивки

Сега заплатата на родните законодатели се увеличава автоматично с ръста на средната заплата

Депутатите, които не подкрепиха предложението, го определиха като популистко и като унижение за народните представители.

Мотивът на Корнелия Нинова, обявен пред публичността беше, че се цели постигане на справедливост и равнопоставеност с гражданите.

"Вие не представлявате интересите на народа, в които интереси се клехте. Вие тук си пазите парите и благините, но рано или късно това ще стане. Аз съм гарант за това. Когато народът реши БСП да има мнозинство в този парламент, ние от "БСП за България" сме гарант, че това ще бъде първият акт на онова Народно събрание, в което ще имаме мнозинство", обясни лидерът на червените.

Нинова настоя да се отнемат привилегиите на депутатите

Нинова настоя да се отнемат привилегиите на депутатите

Критикува, че се прави политика на парче, закони на парче и се гарантира на народа живот на парче

От ГЕРБ предложиха народните представители да получават фиксирано месечно възнаграждение, умножено по коефициент на участие, който да се формира от брой гласувания в пленарната зала. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов представи разпечатка на хиляда гласувания в периода от февруари и март.

"Хиляда гласувания, госпожа Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, което значи, че ако наложим този коефициент по отношение на базовото възнаграждение, което предлагате, нейното възнаграждение трябва да е 110 лева и 20 стотинки. Това би означавало, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено по смисъла на Кодекса на труда", госпожо Нинова.

В подкрепа на идеята си Нинова припомни клетвата, която всеки народен представител полага в началото на мандата си.

"Да видим в какво сме се клели - Конституцията. "Всички хора се раждат равни по права. Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви привилегии, основани на раса, народност, обществено положение и т.н.". В това сме се клели, каза тя.

Тя сметна, че освен 20-те работни дни и официалните празници като останалите хора депутатите почиват и 31 дни през август , от 22 декември до 10 януари за Коледа, 10 дни за Великден, плюс официалните празници, са общо 67 дни. Къде отива принципът за равни права, запита Нинова. С какво един друг българин, извън парламента, е по-различен от нас, че са му необходими 20 дни да се възстанови, а на нас 67, допълни лидерът на БСП.

Нинова дарява увеличението на заплатата си

Нинова дарява увеличението на заплатата си

Празният парламент в петък показвал как работят депутатите

Относно аргумента, че високи заплати се дават, за да няма изкушение от кражба, тя запита: "А високите заплати спряха ли "Суджукгейт", "Хасковогейт"? Високата заплата спря ли кмета на Септември?". Никъде не пише в България и по света, че заплата се дава, за да не се краде, мотивира се Нинова.