Президентът Румен Радев проведе неформална среща с президента на Република Македония Георге Иванов в Дойран. Държавният глава е на посещение в Македония, където той отдаде почит на военния мемориал в Ново село на героите от 11-а Македонска дивизия и загиналите български войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Румен Радев е в Македония за 6 май

Румен Радев е в Македония за 6 май

Президентът отдава почит на загинали воини

В хода на срещата двамата президенти обсъдиха редица теми от дневния ред на двустранните отношения, както и възможностите за насърчаване на икономическия обмен, туризма, образованието и контактите между България и Македония.

Българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Република Македония, съобщиха от пресслужбата на президентството.

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония
Обновена

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

Преди да замине за Македония президентът заяви, че Договорът за добросъседство между България и Република Македония е отворил нова страница в история между двете страни. По думите му "само от нас зависи какво ще запишем в нея".

"Пожелавам храброст на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този договор", отсече Радев.

Радев беше категоричен, че участието на военна рота на македонската армия в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия днес свидетелства за новия дух в отношенията между двете ни държави.

"Аз съм убеден, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото противопоставяне, което беше злонамерено програмирано в нашите отношения през последните десетилетия. Дължим тези усилия на нашите предци", посочи още президентът, попитан дали празничния ден ще помогне да бъде намерена точката за съгласие по историческите въпроси между двете държави.

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

За първи път в историята

По време на тържествената възпоменателна церемония на Българското военно гробище "Ново село" в Република Македония Радев заяви: "Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които не се завърнаха от бойното поле. На тях дължим признание и преклонение."

"На това място са събрани костите на 71 български войници. Не само тук, но и още на стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за освобождение и национално обединение", заяви държавният глава.

По думите му добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, дори тези, които са воювали една срещу друга, да почитат заедно своите мъртви, изпращайки послания за помирение и единство.

Снимка 354899

Източник: Президентство на Р. България

"В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани", отбеляза президентът.

Каракачанов похвали Македония, че е най-близо до влизане в ЕС

Каракачанов похвали Македония, че е най-близо до влизане в ЕС

Срещата с македонския му колега символична заради почитта към Гоце Делчев

Според държавния глава днес времената са други, благодарение на активните действия за сближаване и засилване на взаимодействието между България и Македония.

"Високо ценим заявената готовност от страна на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове", заяви Румен Радев и потвърди отново готовността на българската страна да оказва всестранна материална и експертна подкрепа в този процес, в духа на споделяните от двете страни европейски ценности.

Снимка 354894

Източник: Президентство на Р. България