На военния мемориал в Ново село президентите на България Румен Радев и на Македония Георге Иванов ще отдадат почит на героите от 11 Македонска дивизия и загиналите български войници в Балканската , Междусъюзническата и Първата световна война, съобщава БНР.

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

За първи път в историята

Церемонията на военното гробище, възстановено по инициатива и със средства на фондация " Българска памет" ще събере на едно място представители на държавната власт, общественици и граждани от двете съседни страни. В деня на храбростта и празник на българската армия, ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите воини от 11 Македонска дивизия, като в ритуала ще се включат свещеници от двете държави.

Военният мемориал в Ново село, където са погребани 71 български войници, е възстановен през 2006 година, на мястото на изоставено военно гробище, като в центъра е изграден общ паметник от камък с изсечен кръст за храброст и надпис " Българио, за тебе те умряха".

Съвместното честване на 6 май е неоспорим пример за стремежа към добросъседски отношения между двата народа с обща история и европейска перспектива.