България е един от най-лоялните членове на НАТО, доказан в операциите на Алианса и дал свидни жертви при изпълнението им. Това заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер, която е на посещение в страната. Той подчерта, че евроатлантическият път на страната ни и членството в Европейския съюз са стратегически приоритет на правителството.

Страната ни отдава приоритетно значение на стабилността и сигурността в страните от Западните Балкани. Очакваме напредъкът на държавите-кандидатки да бъде отчетен.

Зам.-генералният секретар на НАТО  Роуз Готемолър идва днес у нас

Зам.-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър идва днес у нас

Тя ще се срещне с премиера Борисов, с вицепрезидента...

"Трябва да изпратим ясни послания за продължаване на политическия ангажимент и практическото сътрудничество със страните от региона", допълни премиерът.

"Искаме да превърнем Балканите в строителна площадка, а не в гробове от масови убийства и етнически конфликти", заяви Борисов. Той акцентира на периодичните прояви на национализъм и етническо напрежение, които могат да доведат до сътресения в региона. Според него, поемането на ангажимент от страните от НАТО и ЕС към тях ще донесе повече стабилност.

Купваме нова сухопътна машина и изтребители

Купваме нова сухопътна машина и изтребители

Военните предпочитат нови играчки, посочи и финансовият министър

По време на срещата премиерът информира заместник-генералния секретар на НАТО, че България е готова с актуализирани проекти за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътни войски и нов тип боен самолет за ВВС.

За по-късен етап се разработва и проект за два многофункционални модулни кораба. "Въпреки че политическите ни опоненти не приемат увеличението на средствата за въоръжение, мисля, че с тези проекти ние ще ние покрием изискването на НАТО за отделяните разходи за отбрана", каза Борисов.

Борисов гарантира: НАТО и ЕС са неизменни ценности, докато ГЕРБ управлява

Борисов гарантира: НАТО и ЕС са неизменни ценности, докато ГЕРБ управлява

Волен Сидеров привлича проруски електорат в Крим

Зам.-генералният секретар на Алианса Роуз Готемюлер заяви, че Северноатлантическият съюз продължава да подкрепя България. Тя определи страната ни като ценен партньор, който има изключителен принос в общите ни операции, особено към мисиите в Косово и Афганистан.

Роуз Готемюлер посочи, че е впечатлена от професионализма на въоръжените ни сили. Тя даде висока оценка и за ролята на България за задълбочаване на сътрудничеството между Алианса и ЕС и приветства успешното провеждане на ротационното председателство на Съвета.