Докато ГЕРБ са в управлението, НАТО и ЕС са неизменни ценности. Това заявки премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова. Той акцентира, че България е най-лоялният член и гарантира позицията ни за НАТО и ЕС.

Борисов не толерира автономни действия в коалицията, но нямало друг вариант, коментира премиерът посещението на Волен Сидеров в Крим.

Свободата на словото - проблем на журналистите, не на Борисов

Свободата на словото - проблем на журналистите, не на Борисов

Държавните медии не могат да се оплачат от натиск

Президентът Радев много ясно каза по време на предизборната си кампания позицията си за Крим, припомни министър-председателят.

"Не бива да го забравяме. Второ Волен Сидеров, ВМРО и НФСБ са три отделни партии. За да избегнем всякакви противоречия по време на управлението направихме програма. В нея сме описали защо сме заедно. Нито те ще станат ГЕРБ. Гарантирам, че докато ГЕРБ е в управлението НАТО и ЕС са неизменни не само ценности, но сме най-лоялните членове", допълни Борисов.

Бойко Борисов: България е лоялен и доказан партньор в НАТО

Бойко Борисов: България е лоялен и доказан партньор в НАТО

Роуз Готемюлер е впечатлена от професионализма на въоръжените ни сили

Премиерът спомена предстоящите избори за европейски парламент и последващите ги местни избори. Там щели да ги оценят. "Там всички ще отидем като отделни партии", увери министър-председателят.

Борисов го е срам от провала на ГЕРБ с Истанбулската конвенция

Борисов го е срам от провала на ГЕРБ с Истанбулската конвенция

Много внимателно, но мълчаливо следим сделката с ЧЕЗ

"Волен Сидеров иска да си привлича електорат от проруски настроените хора. Валери Симеонов по темата туризъм, тютюнопушене. Иска да си запази лицето пред своите избиратели и да каже: "Да, нямаше друг начин да се направи правителство, затова сме тук, но ние като партия тези ценности, които имаме си ги пазим", обясни Борисов.

Бойко Борисов допълни, че като партии, коалиционните партньори на ГЕРБ имат различни политики. Той даде за пример подписаната от вицепремиерът Красимир Каракачанов декларация на ВМРО срещу приемането на Сърбия в ЕС.

Ясна била програмата със сегашните му партньори, за разлика от предишната коалиция с Реформаторския блок, споделя премиерът. При сегашните му партньори имат ясна програма и се знае кой кой е. "В същото време има абсолютна гаранция за НАТО и ЕС. Аз с Волен Сидеров съм се разбрал по тази тема"

Каракачанов: Марешки се прави пред чужденците на велик, прави си евтин пиар

Каракачанов: Марешки се прави пред чужденците на велик, прави си евтин пиар

По повод предложението му за излизане от НАТО

Припомняме, на 3 май лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки обяви, че ще започне лансирането на идеята за референдум за излизане на България от НАТО.

"Не само, че можем да ставаме все по-добри като държава, но и съм убеден, че ще станем", категоричен е премиерът.

Доверието в нас е толкова голямо, заяви Борисов и допълни "от държавния секретар на САЩ освен похвали за България аз друго не чух".

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Варненският политик не уточнява неутралитет ли иска

За българите, които САЩ иска да екстрадира и съди на територията си, премиерът обясни, че е направена среща с главния прокурор. "Имаме прекрасен контакт с тези хора. Тече следствие и тука и в САЩ", обясни премиерът.

До три седмици в България ще бъде и главният прокурор на САЩ и шефът на сигурността, увери Борисов. "Не ми е работа да говоря по темата", заключи той. По думите му самият факт, че САЩ се отказа да иска да ги задържим е голям успех.

По думите на премиерът относно президента Румен Радев - "престрелките са от него към нас".

"Аз мисля, че към този момент това само носи вреда. Дядо ми казваше, че ако два коня дърпат каруцата, винаги е по-добре", коментира Борисов. За мен президентът винаги е бил обединител на нацията, заяви премиерът, но той не виждал президентът да обединява сега. Радев бил президент само за ДПС и БСП.

"За това възложих на министрите всеки ден да искат срещи с него", акцентира премиерът и обясни, че министрите са принципали, те провеждат общински поръчки и носят наказателна отговорност.

Румен Радев не вижда какво се строи на строителната площадка България

Румен Радев не вижда какво се строи на строителната площадка България

Всички корумпирани трябва да бъдат заловени, нужни са хора с адекватна култура и образование

Борисов критикува казаното от президента Радев.
"Аз също имам много мои мисли в тази посока", обясни той, но не би говорил нищо, след като няма доказателства. "Не бих се превърнал в него", категорично заяви Борисов.

Преди говореше, че е приземена авиацията, а утре ще прави парад, наблегна премиерът.

Защо купиха 3 спартана с договори, които ги строшиха, пита Борисов. Защо тогава не купиха преди нашето управление три спартана транспортни, ядоса се той. Купили са 12 "Кугър" транспортни хеликоптера - няма един с пушка. Ние им оборудвахме самолетите с карабини и носилки, коментира бойното снаряжение на държавата Борисов.

Това правителство се бави, обясни той, но напомни, че кабинетът дал 105 млн. лв. за заплати на военните, ремонтирал самолетите. "Но предните правителства са правили глупости", категоричен е премиерът.

За опозиционния лидер Корнелия Нинова и исканата оставка на първомайските шествия Борисов коментира: "От това което видях сутринта сега е подтисната, не може да спи".

Нинова поведе първомайски марш срещу бедността
Обновена

Нинова поведе първомайски марш срещу бедността

Нинова към Борисов: Отивайте си заедно със задкулисието

Да искаш 2 месеца преди края на европредседателството ни оставка. Такива срещи много дълго време няма да се провеждат. Четири дни ще стои китайският премиер в България, напомня премиерът.

"Точно сега да искаш оставка! Два пъти им дадох. Видяхме им кадрите, видяхме им възможностите", отбеляза Борисов и се мотивира, че тези три месеца на служебното правителство се отразили на държавата със 150 млн. лв. по-малко.

По повод "чакалнята" на еврозоната премиерът коментира, че се надява това да не навреди на хората. На въпрос дали ще поскъпнат стоките в магазините, ако приемем еврото, Борисов коментира:

"Аз се надявам, истински се надявам, да не стане. И сега курса на лева заради валутния борд са обединени".

"Какво да ги правиш търговци", добави премиерът и обясни, че се полагат много усилия, защото влизането в еврозоната най-вече ще намали лихвите по кредитите.

В ЕС са внимателни, защото има негативен опит за държави, които не спазват условията.

Президентът определи еврозоната за стратегическа перспектива на България

Президентът определи еврозоната за стратегическа перспектива на България

Радев отбеляза, че за българите би било полезно да се запознаят с опита на други европейски държави, преминали по същия път