Премиерът Борисов определя като голям провал на ГЕРБ начинът, по който са позволили да представят на обществото Истанбулската конвенция. Борисов заяви, че това е нещото, от което го е срам от едногодишното управление на своя трети кабинет.

По думите на министър-председателя ситуацията с Истанбулската конвенция е била подценена и тя е трябвало да бъде представена по друг начин на обществото, както и да мине през Председателски съвет. Документът е приет от по-голяма част от Европа и Борисов призна, че по никакъв начин не е очаквал такава реакция при положение, че в България насилието над жените е страхотен бич.

Борисов гарантира: НАТО и ЕС са неизменни ценности, докато ГЕРБ управлява

Борисов гарантира: НАТО и ЕС са неизменни ценности, докато ГЕРБ управлява

Волен Сидеров привлича проруски електорат в Крим

Според Борисов ситуацията тогава е използвана от политическите сили. По отношение на оттеглянето от страна на ГЕРБ на Истанбулската конвенция, премиерът заяви, че никога не е бил инат и затова не тръгнал да се бори с общественото недоволство.

Припомняме, срещу ратифицирането на т.нар. Истанбулска конвенция се обявиха категорично от Обединените патриоти /ВМРО, "Атака" и НФСБ/, както и БСП. Тогава от ГЕРБ оттеглиха документа, който в момента се намира за разглеждане в Конституционния съд.

Като друга грешка Борисов посочи също недобрата реакция на ГЕРБ при избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ. Тогава също той и министрите му били неподготвени, по думите му.

Премиерът направи аналогия със февруарските събития от 2013 година, когато падна първия му кабинет или както премиерът се изрази: "ме събориха". Тогава, по думите му, протестите са били дирижирани от ДПС и БСП. В момента Бойко Борисов увери, че много внимателно, но мълчаливо се наблюдава развитието на сделката с ЧЕЗ. Мълчанието той обясни с това, че всеки един коментар може да бъде атакуван със стотици милиони искове от страна на адвокатите на големите компании.

Свободата на словото - проблем на журналистите, не на Борисов

Свободата на словото - проблем на журналистите, не на Борисов

Държавните медии не могат да се оплачат от натиск

Като своя гордост премиерът изтъкна, намаляването на външния дълг. 

2 млрд. и 300 млн. лева свалихме външния дълг на 25%, похвали се Борисов. Той обясни, че в Европа сме трети. "Люксембург е преди нас с 20%", информира министър-председателят, но заяви готовност нашият дълг да бъде свален до това ниво до края на годината.

По думите му, ако не бяхме събрали с близо 6 млрд. лв. повече от БВП, нямало да се случи така.

Борисов коментира свое изказване, че е научил много от Тодор Живков и Симеон Сакскуборготски.

"Докато охранявах Тодор Живков, как работи политбюро, как е действал, как се е оправял - с часове ми е разказвал", обяснява наученото Борисов. "Същевременно от Царя съм чул същите истории", допълни премиерът.

"За това аз считам, че са ми били много от полза и за да предпазя моите приятели в дясно да не кажат някаква глупост, царят казваше: "Ти си имал шанс да контактуваш с него, когато се е очовечил", завърши Борисов.

КЕВР пита официално за сделката за ЧЕЗ

КЕВР пита официално за сделката за ЧЕЗ

Иван Иванов обясни, че все още нямат яснота

Припомняме, че след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала Гинка Върбакова заяви, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

Петкова: Ако продажбата на ЧЕЗ не се получи, започват преговори с втория кандидат

Петкова: Ако продажбата на ЧЕЗ не се получи, започват преговори с втория кандидат

Преходът към нисковъглеродна икономика да гарантира сигурността на бизнеса