Ако сделката за продажба на ЧЕЗ (на Инерком - б.р.) не се получи, то ЧЕЗ ще започнат преговори за продажба на енергоразпределитеното дружество с втория кандидат.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на конференция, посветена на "Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и индустриални възможности за сектора".

"Вчера имаше заседание на анкетната комисия, на която присъства и председателят на Комисията на енергийно и водно регулиране Иван Иванов, където стана ясно, че за да се осъществи тази сделка, трябва да се знае откъде идва финансирането, кой е купувачът и дали има някаква прозрачност", каза още тя.

Купувачът на ЧЕЗ загадка за депутатите

Купувачът на ЧЕЗ загадка за депутатите

Димитър Лазаров от ГЕРБ недоумява защо се задават едни и същи въпроси

Основният въпрос, който ще се постави както на днешната конференция, така и пред Българското председателство на Съвета на ЕС, е как ще бъде осъществен преходът на течните горива към нисковъглеродна икономика, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова за целите пред българската енергетика по време на конференцията.

На въпрос какви мерки ще се предприемат във връзка със Законопроекта за горивата, Петкова заяви, че това е отговорност, която трябва да се поеме от народните представители.

Петкова коментира появилите се информации в медийното пространство, че физически няма как да се закрият "Марица изток 1" и "Марица изток", тъй като по думите й, "щяло да стане нещо много страшно".

Министри натискат ЕС да се премине към нисковъглеродна икономика

Министри натискат ЕС да се премине към нисковъглеродна икономика

Документ от 40 страници беше представен на конференция

Конференцията е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Българската петролна и газова асоциация, Европейската петролна асоциация "Фюълс Юръп", със съдействието на Министерството на енергетиката.