Купувачът на ЧЕЗ "Инерком България" се оказа загадка за депутатите в комисията в Народното събрание.

От компанията днес не разкриха сериозни факти с мотив търговската тайна. Водят се разговори с банки за финансиране на покупката на активите на електроразпределителя. Разговорите с финансовите институции напредвали.

Продавачите се интересуват от цената, обясни Веселин Захариев от "Инерком". Сделката в Чехия минала през редица проверки. Чешката страна, по думите му, била убедена в платежоспособността на "Инерком". Иначе според компанията нетипично било политически партии да се месят в подобни сделки. При предишни идентични случаи, както изтъкнаха от "Инерком", нямало създадена специална комисия, която да проучва търговски взаимоотношения между частни компании.

КЗК ще проверява пазара, а не произхода на парите на "Инерком"

КЗК ще проверява пазара, а не произхода на парите на "Инерком"

От Комисията уточняват какви са й правомощията

Дружествата на ЧЕЗ са едни от най-хубавите в България, подчерта още Веселин Захариев. Затова и от "Инерком" не се притеснявали за възвръщаемостта на инвестицията си, която била дългосрочна и предсказуема. По принцип в този сектор инвеститорите не очаквали висока възвръщаемост.

Стана ясно, че "Инерком" не са участвали в искането за поскъпването на тока в Западна България.

Сделката за ЧЕЗ била по най-добрите международни практики. Била стандартна и много обикновена сделка, според купувача на ЧЕЗ.

Вие за нас сте загадка, сподели червеният депутат Атанас Костадинов. Червеният Таско Ерменков пък разбрал от "Инерком", че те купуват ЧЕЗ, без да е ясно как ще бъде извършено плащането. Крум Зарков пък разясни правните аспекти на това що е търговска тайна.

Държавата се отказва от сделката за ЧЕЗ

Държавата се отказва от сделката за ЧЕЗ

Не е необходимо българската държава да участва в тази сделка, отсече Горанов

И председателят на комисията Жельо Бойчев попита представителите на "Инерком" има ли смисъл комисията да се занимава с темата и затова поиска ясни отговори от компанията. Поинтересува се и от оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

Димитър Лазаров от ГЕРБ недоумява защо се задават едни и същи въпроси и се получават едни и същи отговори от заседание на заседание.

Енергийният министър също сподели, че няма какво ново да добави по темата. Тя успокои, че държавата има механизми и регулатори, за да гарантира енергийната сигурност на страната.

Припомняме, че временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. На последното заседание стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, въпреки заявеното преди това намерение (отново изненадващо) да се опита отново да се върне в дружеството, както бе обявено след срещата между Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.
Финансовият министър Владислав Горанов тогава обясни, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно, тъй като по същество това е частна сделка. Тогава министър-председателят Бойко Борисов не присъства, въпреки настояванетията на опозицията.

Миналата седмица председателят на комисията Жельо Бойчев заяви, че ще иска удължаване на срока на работа на временната комисия, тъй като има факти, които са останали недоизяснени.

Рекапитулацията на Валери Симеонов за скандала "ЧЕЗ"

Рекапитулацията на Валери Симеонов за скандала "ЧЕЗ"

ЧЕЗ искат да продадат дружеството си в България за много пари на човек, който няма да го съсипе - затова самите те намират човека и самите те намират парите

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп"Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.