От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) потвърждават, че са получили уведомлението за намерението на "Инерком България" ЕАД да придобие едноличен контрол върху предприятия от корпоративната група на ЧЕЗ а.с. в Република България.

ОТ комисията посочват, че съгласно установения модел на работа, първо и преди да бъде образувано производството ще бъде извършен предварителен контрол на входираното уведомление и прилежащата към него информация. След предоставянето на цялата информация в съответствие с чл. 79, ал. 1 от ЗЗК, Комисията образува производство и започва оценка на нотифицираната концентрация по същество.

Припомняме, от "Инерком България" вчера уведомиха, включително и медиите, че са подали уведомлението в комисията. Подаването на уведомление е стъпка след проведените миналата седмица разговори в Прага между ""Инерком България" и "ЧЕЗ а.с.", а и както от самата компания посочват, тя е изискване по вече подписания договор между двете страни.

Комисията ще извърши анализ за въздействието на сделката върху съответния пазар/и като разглежда положението на предприятията на съответния пазар преди и след концентрацията, тяхната икономическа сила, достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните стоки и услуги, юридически или други препятствия за навлизане на нови участници на пазарите и др.

ОТ КЗК посочват, че не е в правомощията й да изследва произхода на финансови средства, с които се предвижда финансирането на нотифицираната операция. Също така, извън правомощията на Комисията, е да извършва оценка за нищожността или унищожаемостта на договори по смисъла на чл. 26 и чл. 27 от Закона за задълженията и договорите.

Целта на анализа е да установи дали сделката е от естество да доведе до увеличаване на пазарната мощ на предприятията-участници в степен, която може да увреди ефективната конкуренция на съответния пазар, както и да увреди интересите на потребителите като намали разнообразието на предлаганите стоки и услуги на разумни цени, или ограничаването на иновациите.

Припомняме, вече стана ясно от думите на шефа на КЕВР Иван Иванов, че комисията не разполага с механизми да се намеси в търговските отношения. От интервю на Гинка Върбакова също се разбра, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца, след като миналата седмица Гинка Върбакова беше на разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

Вчера парламентът по искане на БСП създаде временна анкетна комисия за сделката с ЧЕЗ, която премиерът Бойко Борисов адмирира. Създаването на такава комисия дойде като отговор на настояването на президента Румен Радев за още яснота по сделката и намерението му да свика Консултативен съвет по национална сигурност за енергетиката.

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандалът със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на "Инерком България" и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП още в началото поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отречетакова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.