Комисията за енергийно и водно регулиране ще поиска официален писмен отговор от чешката компания ЧЕЗ дали сделката за продажбата на българските й активи е окончателно приключена или не. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

От отговора на чехите ще зависят и следващите действия на Комисията, на която днес депутатите гласуваха повече правомощия. Все още не е ясно обаче какви точно ще са тези правомощия, посочи Иванов.

"Нямаме яснота по причина, че нашето настояване в текстовете на закона да се разпишат критериите и параметрите, по които Комисията за енергийно и водно регулиране да вземе подобно решение, не беше направено. Очевидно, решението ще се взема въз основа на становища в писмен вид, официални, от всички държавни органи и организации, които имат отношение не само към тази сделка, но и към съответно бъдещи сделки, за които трябва да се произнася Комисията за енергийно и водно регулиране", коментира Иван Иванов.

Той поиска да се изчака публикуването на Закона в Държавен вестник и след това комисията да прецени възможностите, които има.

Припомняме, и в пленарна зала днес депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отново посочи, че с промените се дава възможност на регулатора да проверява сделки като тази между ЧЕЗ и "Инерком България".

Юристи обаче щели да кажат дали новите текстове могат да действат със задна дата и да повлияят на сделката с "Инерком".

Добрев обаче смята, че промяната няма да има отношение към ЧЕЗ. Иначе той има съмнения около промените.

Според него текстовете кога КЕВР ще разваля сделка и кога ще я одобрява не са прецизни, което обаче можело да се уреди в поднормативните актове.

Припомняме, че след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала Гинка Върбакова заяви, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.