Новите правомощия на КЕВР, които позволяват да следи за манипулации, са част от директива на ЕС. КЕВР нямат софтуер за подслушване, "ако имат някакви съмнения за злоупотреби, ще се обръщат към компетентните органи", коментира пред БТВ Делян Добрев.

"За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар и да е несъвършен", обясни той.

Депутатите разшириха правомощията на КЕВР

Депутатите разшириха правомощията на КЕВР

Приеха на първо четене промени в енергийния закон

По време на дебати, ГЕРБ поиска КЕВР само да бъдат уведомявани за подобни инвестиционни намерения, от ДПС са против намесата в търговските сделки.

"Спорно е колко този текст може да действа ретроактивно. Договорът за ЧЕЗ е подписан в началото на годината. Тъй като колегите от Обединените патриоти са много чувствителни на тази тема, дадох предложение за отлагане на дебата, за да коментираме този казус", добяви Добрев.

Теменужка Петкова вярва на КЕВР

Теменужка Петкова вярва на КЕВР

Към момента енергийният министър не знае какво се случва със сделката за ЧЕЗ

"Има голяма разлика между това да контролираш сделки в банковия сектор и пенсионните фондове и съответно други правомощия да контролираш частни сделки", коментира Добрев.

Той обясни, че за такива сделки има текстове в закона, които предвиждат ако едно дружество не изпълнява задълженията си, управителят му да бъде сменен с такъв, който е назначен от държавата.

Купувачът на ЧЕЗ загадка за депутатите

Купувачът на ЧЕЗ загадка за депутатите

Димитър Лазаров от ГЕРБ недоумява защо се задават едни и същи въпроси

Припомняме, че временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. На последното заседание стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, въпреки заявеното преди това намерение (отново изненадващо) да се опита отново да се върне в дружеството, както бе обявено след срещата между Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.

Финансовият министър Владислав Горанов тогава обясни, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно, тъй като по същество това е частна сделка. Тогава министър-председателят Бойко Борисов не присъства, въпреки настояванетията на опозицията.

Председателят на комисията Жельо Бойчев заяви, че иска удължаване на срока на работа на временната комисия, тъй като има факти, които са останали недоизяснени.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.