Депутатите приеха на първо четене промени в енергийния закон. Предлаганите промени за допълнение на Закона за енергетиката целят запълване на празнини в законодателството относно правомощията на КЕВР, касаещи лицензионната дейност.

Текстът на новосъздадената точка в един от членовете на закона се обосновава от възникнали обстоятелства, във връзка с действията по разпореждане с капитала на търговски дружества, които осъществяват дейност по пренос и разпределение на електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ. Законопроектът предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране да има правомощията да разрешава сделките при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура.

От съществено значение е дружествата-купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система в страната.

С предлаганите промени ще се постигне прозрачност на сделките с активи на енергийни дружества в един от най-важните сектори за българската икономика.

В случаи на нарушаване на новосъздадените разпоредби се предвижда отнемане на лиценза на дружеството, осъществяващо пренос или разпределение.

Припомняме, промените бяха внесени като предложение от народни представители от "Обединени патриоти", след като избухна скандалът с продажбата на ЧЕЗ.  

Ресорният министър Теменужка Петкова смята, че промените са свързани с либерализацията на енергийния пазар. КЕВР ще проверява как работи енергийната борса, при констатиране на нарушения ще предприема съответните мерки. Регулаторът ще се произнася и по сделки като тази с ЧЕЗ. Мисля, че това са едни добри промени, смята Петкова.

Пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова бе лаконична за отказа на правителството да участва в сделката с ЧЕЗ. Правителството прави всичко онова, което е необходимо, така че в максимална степен да защитим нашите национални интереси, обясни тя. Смятам, че всички трябва да се обединим и управляващи, и опозиция в интересите на България, призова Петкова.