Работодателите искат депутатите спешно да приемат поправката "Добрев" в Закона за енергетиката, пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Заради пропуск в Закона за енергетиката, ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3", Димитровград, поискаха поскъпване на тока за битовите потребители с над 20%.

КЕВР ще приеме най-добрата цена на тока, уверена Петкова

КЕВР ще приеме най-добрата цена на тока, уверена Петкова

Вярва в комисията

Трите ТЕЦ-а искат да продават ток на регулирания пазар, но на три пъти по-високи цени спрямо пазарните. За това алармират от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), чийто ротационен председател през 2018 г. е Българската стопанска камара (БСК).

С исканото поскъпване потребителите ще трябва да съберат над 330 млн. лева над нормалните ценови нива, което ще доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%.

ЧЕЗ иска нова цена на тока

ЧЕЗ иска нова цена на тока

КЕВР трябва да одобри заявлението

За да не се допусне подобно непазарно поведение, от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настояват Народното събрание да подкрепи на 26 април 2018 г. на второ четене в пленарна зала приетата от 24 април 2018 г. в Комисията по енергетика на НС поправка в Закона за енергетиката. Тя бе предложена от председателя на комисията Делян Добрев.

Според поправката КЕВР да не определя разполагаемост на производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период.

Добрев обясни, че в КЕВР са постъпили заявления от централи, които сега не са в квотата, както и че КЕВР е затруднена какво решение да вземе. Причината е решение на Върховния административен съд (ВАС), според което всеки заявител на квота за регулирания пазар, трябва да бъде допуснат до участие на него. Добрев мотивира предложението си с това, че трябва производителите на регулирания пазар да са със справедлива пазарна цена.

АОБР напомня, че през 2015 г. бизнесът плати натрупания дефицит в енергетиката от 800 млн. лева чрез увеличената такса "Задължения към обществото". Тогава се постигна споразумение с правителството на Бойко Борисов за мораториум върху всякакви нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електроенергия на непазарни цени.

Ако това се допусне, ще има протести на граждани и работодатели, предупреждават работодателите.