Вярвам в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и съм сигурна, че ценовото решение за тока ще е най-доброто за енергийната ни система. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За първи път от много години насам КЕВР има ръководство, което е обективно, компетентно. Сигурна съм, че ценовото решение, с което КЕВР ще излезе от 1 юли, ще бъде реалистично и такова, каквото трябва да отразява реалното състояние на енергийния сектор в страната”, заяви Петкова.

Тя припомни ролята на КЕВР по отношение покриване дефицита в Националната електрическа компания (НЕК). Постигнатите миналата година добри резултати по отношение на НЕК и като цяло на електроенергийната система се дължали до голяма степен на решенията, които КЕВР е постановила от 1 август 2015 година. Благодарение на тях станали възможни реформите, които са предприети, както и законодателните промени, обясни Петкова.

По думите й именно благодарение на КЕВР, НЕК за първи път от много години насам има положителен финансов резултат.

„Така че аз вярвам в регулатора и съм сигурна, че ценовото решение ще бъде такова, каквото ще бъде най-добро за енергийната ни система”, категорична бе Петкова.