Икономиката е неразривно свързана с политиката. Това обясни президентът Румен Радев в лекция пред студентите от УНСС. Реалните ползи от политиката се измервали във висок жизнен стандарт, а не с ПиАр блъфове, по думите му. Успехите на страната ни са в демократичната Конституция, пазарната икономика, членството в ЕС и НАТО. Усъвършенства се инфраструктурата, похвали Румен Радев. Голям обем от еврофондовете са усвоени. Въпреки това сме на челни позиции по смъртност и обезлюдяване, а милиони хора живеят в бедност. Пенсиите у нас били шокиращо ниски.

Цветанов: Най-хубаво е да си президент... само намираш кусури

Цветанов: Най-хубаво е да си президент... само намираш кусури

Колко от проблемите на общините е решил, пита Цветанов президента

Държавният глава разкритикува варварския начин на приватизация у нас и на унищожаването на земеделието. Делът на сивата икономика спъвала реалната икономика. Привличаме инвестиции чрез социален дъмпинг, по мнението му. Държавният бюджет се използвал за потушаване на социално недоволство и протести. Радев критикува неефективната администрация и липсата на електронна администрация.

Неефективната институционална среда е виновна за тежкото положение в страната, според президента.

Президентът не изключи възможността да създаде партия
Обновена

Президентът не изключи възможността да създаде партия

Румен Радев е на визита в Москва на 21 и 22 май

Защита, предвидимост и сигурност, иска той. Не трябвало безкритично да се подкрепя Народното събрание, тъй като често има хаотични законодателни промени. Румен Радев отбеляза, че все по-често, между две четения, се приемат значителни промени. Тежестта на общественото обсъждане трябва да е изнесено в началото на законодателния процес, изтъкна държавният глава. Липсата на прозрачност пречи на икономиката. Едни и същи фирми служебно печелели обществени поръчки за водни цикли и магистрали. Програмата за саниране била несправедлива. Нямало механизъм за контрол, а пък фирми с неясни капитали изкупували енергетиката и телекомуникацията.

Според Румен Радев в държавата няма воля да се защити обществения интерес. Да станем богата държава, но колко богата, пита Румен Радев. Какво означава да бъдем богати, продължи той и се позова на Гьоте: " Светлина, повече светлина."

България прилича повече на строителна площадка, но какво се строи, не се вижда, защото е тъмно, подчерта той.

Едни хора отиват за строителен материал,а някой друг им го краде, защото е тъмно, изтъкна Румен Радев. Някой в тъмното пък е ръководител на строежа. Крайно време е да включим прожекторите, настоя президентът. Прокуратурата и съдът имат последен шанс като върнат доверието към себе си, смята той. Всички корумпирани трябва да бъдат заловени, независимо от кои среди са. Нужни са хора с адекватна култура и образование.

Той приветства всяка политика за инвестиции в образованието. Според Радев с увеличение на учителски заплати и ремонт на училище нямало как да се повиши качеството на образованието. В някои държави в детските градини се изучавали информационни технологии. Не упреквам никого, изтъкна Румен Радев и настоя за инвестиции в децата, а не да се влагат пари в стиропор. Радев обеща, че ще работи с такова правителство.

Френският посланик у нас убеждава руските приятели да играят конструктивна роля

Френският посланик у нас убеждава руските приятели да играят конструктивна роля

Тезата за химическо оръжие се използва и в Ирак, след което се стигна до извинение на Тони Блеър, коментира Калфин

Моят призив е по-малко оръжие, повече диалог, това заяви държавният глава Румен Радев за положението в Сирия. Военният ефект бил пренебрежим. Минус един милиард е финансовият ефект от атаката. Основно държавите, атакували Сирия, обаче постигат вътрешни ефекти. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, изтъкна държавният глава. Ситуацията в Сирия се различава от двете войни в Залива, Косово и Либия. Сега всеки преследвал собствени интереси.

Не могат в тази ситуация да се прилагат стратегии от отминали конфликти, подчерта президентът. Само едно изтърване на нервите, на една грешка и сме на ръба на директен сблъсък, предупреди той.