Ако имаше кабинет с мандата на Реформаторския блок, щеше да остане усещането, че някой се шмугва във властта през задния вход, коментира вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред bTV.

По неговите думи да се сменят правителства през 20 дни е безумие. Той смята, че има сериозно неразбиране на това, което президентът Росен Плевнелиев е казал, а думите му се интерпретират неправилно.

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев
Обновена

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев

С две служебни правителства ще станем за смях

Вицепремиерът смята, че Държавният глава не е заявявал, че не иска и няма да назначава правителство, а е имал предвид, че трябва да се постигне заедно с Румен Радев съгласие за правителство, което да не бъде променяно.

"Чисто технически детайли - ако правителството има хоризонт на работа 1 месец, министрите може да не успеят дори да започнат да работят. Само издаването на спесимени за подписите отнема около 20 дни", обясни спецификата при старта на един кабинет Донев.

Последна снимка на втория си кабинет, поръча премиерът в оставка

Последна снимка на втория си кабинет, поръча премиерът в оставка

Борисов изключително лаконичен пред медиите

Той отговори и по темата, че се носи из общественото пространство усещане, че сега действащото правителство в оставка се чувства все едно не носи отговорност. "Никой от нас не е хванат от улицата - и можем да носим и персонална, и политическа отговорност", заяви Дончев. Той категорично подчерта, че трябва да се помни, че и "парламентът не е разпуснат, нищо че сме правителство в оставка".

Относно възможността министри на ГЕРБ да участват в кабинет с чужд мандат, вицепремиерът направи спортно сравнение и заяви: "Ние не сме трансферни футболисти - да ни местят от един кабинет в друг. Как си го представяте - дайте ми този министър, пък си вземете онзи?"

Фармацевти заподозряха номера при поръчката за милиарди на здравното министерство

Фармацевти заподозряха номера при поръчката за милиарди на здравното министерство

Липсват равни права за участниците

Относно "раздаването на обществени поръчки" той отговори, че "държавата не може да спре да работи, независимо от оставката на кабинета".

Процедурите текат, заяви той и подчерта, че ако сега се започне една такава, то до сключване на договор може да се стигне чак през пролетта. Или ако има обжалвания - дори през лятото. Затова, по думите му, не трябва да се спира провеждането на обществени поръчки.