Представители на фармацевтичния сектор в България пуснаха отворено писмо, в което предупреждават, че са забелязали неточности и дори евентуално умишлени спънки, свързани с рекордната обществена поръчка за лекарства.

Става дума за поръчката за 1,2 млрд. лв., която беше пусната от ведомството на здравния министър Петър Москов на 2 декември, когато той вече беше в оставка.

На финала на мандата пускат поръчка за 1,2 милиарда

На финала на мандата пускат поръчка за 1,2 милиарда

Здравното министерство иска лекарства за 2 години

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и Американската търговска камара в България - AmCham, поискаха поръчката да бъде спряна и преразгледана.

Една от изтъкнатите причини е, че се създава сътресение на пазара и това води до риск за пациентите.

Според асоциацията, липсват критерии за подбор на включените в поръчката лекарства. Става дума за зареждане на болници за цели две години напред.

Изключиха Москов от ДСБ

Изключиха Москов от ДСБ

Решението е на вътрешнопартийния арбитраж

Според експерти, на лице е и ограничаване на участието на определени производители, вносители и търговци на едро.

Друга засечена нередност е, че е зададен прекалено висок и ненужен срок на годност, което също ограничава някои участници в пазара.

От асоциацията предупредиха, че има тежка административна процедура по приемане на заявките, както и множество изисквания за документацията за плащане на вече извършените доставки. Това може да се окаже начин да се увеличи още повече задлъжнялостта в сектора.

Москов обиден от обвинението в безстопанственост

Москов обиден от обвинението в безстопанственост

Решен е да изчисти името си от лъжите

"Би следвало на обществеността и на лечебните заведения да бъде ясно посочено, че определените в процедурата количества имат само препоръчителен характер и болниците при подготовка на индивидуалните си търгове следва да се ръководят от потребностите на своите пациенти", се казва в отвореното писмо.

Отгоре на всичко от асоциацията подозират, че има сериозни пропуски на самата електронна платформа по отношение на гаранции за информационна сигурност.

"Предвид огромния мащаб на обществената поръчка (1 млрд. 440 млн. лв. с ДДС и разпределяне на пазар за 2 години напред), считаме че при възлагането на системата изцяло е подценен въпросът с гарантирането на прозрачност и залагането на антикорупционна защита", твърдят от асоциацията.

Припомняме, че поръчката беше обявена от министерството съвсем на финала на мандата на правителството в оставка. Става дума за 1,2 млрд. лв. и зареждане за цели 2 години напред.

Петър Москов на разпит за ваксините

Петър Москов на разпит за ваксините

Призован е в Столичното следствие заедно със свой заместник

Разпространената идея на екипа на Москов е чрез централизираното провеждане на поръчки да се постигнат по-ниски цени за по-голямо количество медикаменти. Става въпрос за близо 900 лекарства, които да отидат в над 100 болници до края на 2018 г.

Срокът за получаване на офертите е 11 януари, а отварянето им ще стане на следващия ден.

Самият Москов пък в момента има наложена мярка за неотлонение "подписка", защото е разследван за внос на турски ваксини.