Обвинението срещу мен е обидно, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината. Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов в студиото на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с повдигнатите му обвинения.

Припомняме, че в понеделник прокуратурата повдигна три обвинения на Москов. Две от обвиненията са във връзка с дарението на ваксини между България и Турция, а третото е за ваксината "Тетадиф", произведена в нарушение на закона от българската фирма "Бул Био".

Въз основа на решение на Министерския съвет през 2015 г. България дари на Турция 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза, а в замяна у нас пристигнаха 200 000 ваксини за детските имунизации. Москов е приел дарение от 100 000 ампули пентаксим и 100 000 ваксини Еувакс.

Обвиняват Петър Москов в три престъпления
Обновена

Обвиняват Петър Москов в три престъпления

Всички министри ще бъдат разпитани в Следствието

Петър Москов подчерта, че усилията на Министерство на здравеопазването е било постигането на максимална ефективност на публичните пари. Именно за това обвинението в безстопанственост му звучи обидно персонално. "Вероятно това е пътят, по който човек трябва да мине, за да изчисти името си от лъжите", подчерта здравният министър в оставка.

Той подчерта, че е поел отговорност да се промени системата. Всеки можел да говори колко грозни неща има в здравеопазването, но разликата била в това кой какво променя. Екипът на Москов направил здравна карта със задължителен характер. 10 години имало само заявки за създаването й, а сега тя вече е факт.

Москов не разбира в какво е обвинен

Москов не разбира в какво е обвинен

Здравният министър смята, че случаят с ваксините бил финансово оправдан

Когато дошли на власт заварили лоша лекарствена политика. Петър Москов обясни, че в рамките на първата година след тежка работа Касата е взела 45 млн. лева от печалбата на фирмите, за втората - 90, а за другата година се очакват над 100 млн.

"За да правиш стопанство, трябва да си прибереш версиите", обясни Москов и допълни, че те са си ги прибрали и затова сега Касата ще може да плаща много повече. "Прибрахме си версиите и ги насочихме към здравна политика", обобщи здравният министър.

На въпрос защо ваксините са взети от Турция, той обясни, че представителят на френската фирма "Луи Пастьор" не се е явил два пъти на среща. При влизането на кабинета имало писмо от Европейската комисия, което предупреждавало, че ще има проблем с ваксините. Москов подчерта, че са питали всяка една европейска държава, но нито една не е могла да ни помогне. Той е категоричен, че не имало "не" от Изпълнителната агенция по лекарствата, тъй като касаело за международно споразумение.

Заместник на Москов е първи обвиняем за ваксините

Заместник на Москов е първи обвиняем за ваксините

Производството обхваща над 100 тома

Предвид няколкото становища, че предстои криза и трябва да вземе решение, страната ни е прибегнала до турските ваксини. Петър Москов е категоричен, че бартерът е законен и ваксините не са били опасни. "Господ да съди тези, които говореха, че "Пентаксим" е опасен. Те спекулираха с чувствата на родителите", подчерта той.

По думите му прокуратурата не твърди, че тази ваксина е некачествена или вредна по някакъв начин.

Взаимното дарение е бил единственият начин да се гарантира имунизационният календар на страната ни и не било използвано нито едно незаконно средство.

"Ако е трябвало да продадем ваксините, сме щели да получим над 300 000 лева. Ако трябваше да купим 100-те хиляди броя "Пентаксим", трябваше да платим 4,8 млн. лева. Как така като изнесеш нещо на стойност 370 хиляди лева и ти дарят нещо за милиони, си ощетил някого", недоумява Москов.

Относно другата ваксина - "Еувакс", която турците са ни дарили, здравният министър в оставка е категоричен, че не сме имали нужда от нея. Приели сме дарението, за да се държи на склад. Той се надява и на наследника му, който и да е той, да не му се наложи да прибегне до нуждата от тази ваксина.

На въпрос има ли обяснение за обвиненията и дали прокуратурата се използва за разчистване на сметки, Москов отговори, че това би било нелепо. Той подчерта, че много добре знае какви икономически и медийни среди стоят зад публичната атака срещу него. "Това са средите, които доведоха българското здравеопазване до дереджето, в което го заварихме. Същите, които го управляваха в течение на 20 години", заяви Москов.

Обвиниха служител на държавната "Бул Био" за скандала с ваксините

Обвиниха служител на държавната "Бул Био" за скандала с ваксините

На Росен Алексиев е повдигнато обвинение за безстопанственост

Относно "развода" с ДСБ, той обясни, че е министър от Реформаторския блок. "Това, че политическата сила, на която съм член ме изостави при тежки реформи, е техен проблем. Въпросът е, че се свърши много работа", подчерта Петър Москов. По думите му моралът в политиката се измерва в ефективността на действията. Неговите действия били максимално ефективни. Това правителство било и е единственият шанс за реформи в България. Москов имал подкрепата на колегите си от правителството и тази на премиера и така защитили държавните интереси. "Ако алтернативата на този морал са БСП и ДПС - благодаря", отбеляза Москов.

Той определи като долна лъжа твърденията на Атанас Атанасов, че е имало предварителни договорки за министри. Самият Москов не е бил част от разговорите за персоналния състав на правителството.

Той коментира и решението на съда да спре пръстовия идентификатор. Здравно министерство ще обжалва това решение. Петър Москов подчерта, че ефектът от въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците е бил 15 млн. лв. за 15 дни. Това правело по 1 млн. на ден.