Петър Москов не разбира защо е обвинен. Това стана ясно от думите му пред журналисти лед като напусна сградата на столичното следствие, където получи обвинението си.

Обвиняват Петър Москов в три престъпления
Обновена

Обвиняват Петър Москов в три престъпления

Всички министри ще бъдат разпитани в Следствието

"Това, което съм направил в тази връзка е да защитя основния ми вменен от закона интерес, а именно - да защитя имунизационния календар и здравето на гражданите и съм го направил", заяви здравният министър в оставка д-р Петър Москов пред журналисти.

По отношение на финансовите параметри, министър Москов посочи, че не разбира причината за обвинението и че ще съдейства на следствието и на прокуратурата. "Помолих и адвоката ми да ми обясни в какво точно ме обвиняват. Ще съдействам за изчистване на цялото това нещо", коментира Москов.

Той заяви, че ваксината, която България е дарила на Турция, ако българската държава е трябвало да я продава, е щяла да вземе от нея по-малко от 400 хил. лева. "Ваксината, която сме получили от Турция, ако се бяха явили фирмите тук, България трябваше да заплати на тези фирми при спечелена процедура не по-малко от 48 лева на една ваксина от 100 хил. бройки, т.е. над 4 млн. лева", заяви министърът в оставка.

Москов отново каза, че не разбира къде е неговото финансово прегрешение в това. "Нямам ни най-малко притеснение в нито едно от действията си. Щях да бъда притеснен и наистина трябваше да бъда обвинен, не от прокуратурата, а от обществото, ако не бях гарантирал възможността българският задължителен имунизационен календар да бъде изпълнен", коментира той.

Запитан защо сега се случват тези обвинения, Москов отговори, че кога и как (се повдигат обвинения - б.р.) е работа на прокуратурата. "В мое лице те ще имат пълното съдействие, защото аз твърдя, че това, което сме направили по двата казуса, сме защитили държавния интерес", коментира министърът в оставка. Според него финансовите параметри, за които е обвинението, са нещо странично.

Заместник на Москов е първи обвиняем за ваксините

Заместник на Москов е първи обвиняем за ваксините

Производството обхваща над 100 тома

"Дори и финансово да е по-лошо това за държавата при невъзможност да ваксинираме децата, щях да понеса с гордост това обвинение", допълни Москов.

Припомняме, малко по-рано на здравния министър бяха повдигнати три обвинения за случая с ваксините. Преди него в столичното следствие бе заместникът му Адам Персенски, който бе обвинен като негов помагач по същия случай.