В този час на здравния министър Петър Москов се повдигат обвинения за три престъпления, свързани с даренията на ваксини от България към Турция и обратно. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Утре всички министри от втория кабинет "Борисов" ще бъдат разпитани в Столичното следствие.

С решение на Министерския съвет от 28 май 2015 г. е одобрено дарение на ваксини, така че двете страни да се снабдят с ваксини, необходими за нуждите на имунизационния календар на България и Турция.

Москов не разбира в какво е обвинен

Москов не разбира в какво е обвинен

Здравният министър смята, че случаят с ваксините бил финансово оправдан

България дари на Турция 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза, а в замяна в България пристигнаха 200 000 ваксини за детските имунизации.

На 9 юли 2015 г. министърът на здравеопазването Петър Москов, в съучастие със зам.-министър Адам Персенски, с цел да бъде набавена облага за турското здравно министерство, е нарушил и не изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето и в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина. От това са настъпили значителни вредни последици от имуществен и неимуществен характер, обяви на Арнаудова.

Обвиниха служител на държавната "Бул Био" за скандала с ваксините

Обвиниха служител на държавната "Бул Био" за скандала с ваксините

На Росен Алексиев е повдигнато обвинение за безстопанственост

Москов е приел дарение от 100 000 ампули пентаксим и 100 000 ваксини Еувакс. Освен, че дарението е прието в разрез със законовите регламенти за получаване на разрешение за употреба, МЗ е заплатило ДДС в размер на 323 000 лева и разходите по доставката на ваксините.

В този размер са имуществените вредни последици за МЗ. Неимуществените вредни последици се изразяват в създаване на недоверие в авторитета на Здравното министерство, създаване на недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

В Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина са разписани правилата, по които може да се осъществи дарение. Изисква се разрешение от Изпълнителната агенция по лекарства, каквото обаче не е издадено, уточниха на брифинга.

Няма нарушения с турските ваксини, спокоен Москов

Няма нарушения с турските ваксини, спокоен Москов

Утре е извикан на разпит в столичното следствие

Второто обвинение на Москов е свързано с износа на ваксини. По силата на междуправителствено споразумение България дарила ваксини срещу туберкулоза на Турция. С износа на ваксините през септември 2015 г. Москов отново нарушил закона.

Пет месеца по-рано той отправил писмо до държавното дружество "Бул био", с което възложил на държавното дружество да произведе за нуждите на България въпросното количество ваксини. Москов поел ангажимент, че стойността на тези ваксини да бъде заплатена от Министерството на здравеопазването. Москов не заплатил на държавното дружество ваксините.

На 27 ноември 2015 г. изпълнителният директор на "Бул био" трябвало да подпише предварително изготвен договор за дарение, по който държавното дружество дарява всички ваксини на МЗ. Така, Москов анулирал задължението на МЗ към дружеството "Бул био". 413 317 лв. струвало производството на ваксините и това е настъпилата щета за държавното дружество. Здравният министър в оставка целял да не заплаща производствените разходи по изработката на ампулите и да ощети държавното дружество, изтъкна говорителят на главния прокурор.

Обвинението към Москов е сигнална лампа, категоричен д-р Константинов

Обвинението към Москов е сигнална лампа, категоричен д-р Константинов

Ако някой е подвел министъра, да си поеме отговорността, зове бившият министър

Третото обвинение на Москов е за безстопанственост. Миналата седмица от Софийската градска прокуратура (СГП) повдигнаха обвинение на длъжностното лице от състава на "Бул био"- Росен Алексиев. Той позволил произвеждане на ампули в база на дружеството, която няма разрешение за производство и съхранение на ваксини. Произведени били над 1 млн. ваксини на стойност 110 302 лв. Тези ваксини подлежат на унищожаване заради липсата на разрешително.

Преди натоварването на ваксините за износ, разследващият екип е отишъл на място и задържал цялото количество ваксини. Те са иззети като веществено доказателство.

Москов не осъществил достатъчен контрол върху дейността на Росен Алексиев, който към онзи момент бил директор на "Бул био".

Зам.-министър Адам Персенски е обвинен, че умишлено подпомагал и улеснил Москов да извърши престъпленията по служба. Персенски бил деен помощник на Москов, посочи Арнаудова.

Заместник на Москов е първи обвиняем за ваксините

Заместник на Москов е първи обвиняем за ваксините

Производството обхваща над 100 тома

Досъдебното производство е образувано на 14 април. Прокурорите били готови да повдигнат обвинения още през септември, но от държавното обвинение не желаели да се политизират действията им и затова изчакали. "Съзнателно е взето решение за повдигане на обвинения след приключване на кандидат-президентската кампания", заключи Арнаудова.

Припомняме, по-рано бе обвинен и заместник-здравния министър Адам Персенски в длъжностно престъпление.