Недобър знак и сигнална лампа. Така определи началото на разследването за ваксините на здравния министър в оставка Петър Москов неговият предшественик от кабинета "Борисов-1" д-р Стефан Константинов пред БНР.

Адам Персенски общо взето отсъстваше от дебата за ваксините. Ясно се заявяваше, че зад всички решения стои Петър Москов. Такова развитие малко ме озадачава и съм изненадан, коментира Стефан Константинов.

Заместник на Москов е първи обвиняем за ваксините

Заместник на Москов е първи обвиняем за ваксините

Производството обхваща над 100 тома

Според д-р Константинов се е следвала една доста погрешна посока. Вместо да излезе тогава министърът и да каже: "Да, имаме проблем. Да, това не е същата ваксина. Тя може би трябва допълнително да се изследва", започнаха едни лъжи, едно мазане от министерството. Според Константинов, изследванията могат да станат много бързо в която и да е наша лаборатория. Когато се знае, че става въпрос за здравето на хората, на децата - всички институции щяха да се впрегнат много бързо.

Имаше чисто формални нарушения. Не знам какъв бартер е това да дадеш стока, която е абсолютно годна и да внесеш нещо, което няма да ти трябва, заяви Константинов.

Обвиняват Петър Москов в три престъпления
Обновена

Обвиняват Петър Москов в три престъпления

Всички министри ще бъдат разпитани в Следствието

Като нарече обясненията за кого ще се използва ваксината срещу хепатит Б наивни и нескопосани, той посочи: "Това не е ваксина за борба с епидемии, тя си беше предназначена за наша употреба. Министерството трябваше да каже: "Да, ние сгрешихме." Според Константинов, ако някой е подвел министъра, да си поеме отговорността.

Звучи много странно една държава да дари, да направи бартер за нещо, което от едната страна струва 3 милиона, а от другата ние да дадем за 300 хиляди. В такъв случай: никакво обвинение на д-р Москов, трябва да се издигне паметник на площад "Света Неделя".