От Здравното министерство ще обжалват решението на ВАС за отмяна на идентификацията с пръстов отпечатък. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков по време на брифинг във ведомството.

Докато текат съдебните процедури системата ще продължи да работи. Шарков изтъкна още че в закона за здравното осигуряване е вменено задължение на Здравната каса още преди години задължението да въведе идентификационен номер на всеки.

Припомняме, от ВАС обявиха, че пръстовите отпечатъци за постъпване в болница са невалидни.

По думите му, този механизъм е за контрол и ефектът е видим за всички. За да подкрепи твърденията си за ефективността, той се позова на данните, според които отчетената дейност от лечебните заведения за болнична помощ са 14 млн. лева по-малко. Това е за първите 15 дни на ноември спрямо първите 15 дни на октомври. Припомняме, че от 1 ноември пръстовият отпечатък стана задължителен на входа на болниците.

Според Ваньо Шарков този механизъм е абсолютна спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от НЗОК.

С 18 481 по-малко през първата половина на ноември 2016 спрямо същия период на 2015 година са хоспитализациите. Според Шарков това също показва как е работила системата преди въвеждане на идентификатора и след това.

По отношение на твърденията за това колко пациенти са отказали идентификация след въвеждане на системата, стана ясно, че от началото, където се включва и тестовия период, през системата са преминали 364 211 пациенти като от тях е имало 318 отказа. Това обаче не е станало причина пациентите да не бъдат хоспитализирани.

Според Шарков отказите представляват 1 промил от всички пациенти. Заместник-здравният министър в оставка поясни, че ще обжалват решението на ВАС, тъй като това е система, която работи в полза на пациентите.

Запитан как ще реагират, ако и след обжалването окончателно наредбата за пръстовия отпечатък бъде отменена, Шарков изтъкна, че това би ни върнало назад. Пренасянето на системата ще даде възможност да продължат да се харчат парите на българските пациенти, смята той.

Шарков подчерта, че във ведомството не се притесняват и от възможността пациенти, чийто данни вече са били снети, да заведат съдебни дела. Според него няма причина за това, тъй като няма нарушаване на правата им.