Българският хелзинкски комитет (БХК) публикува годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България.

От неправителствената организация констатират, че през 2017 г. за пръв път от началото на демократичния преход в държавното управление са попаднали политически формации, чието политическо поведение се свързва с отричане на основни принципи на политическата демокрация и правата на човека.

"Те влязоха в политиката чрез използване на реч на омраза и агресивно поведение спрямо определени уязвими групи в българското общество", подчертават от БХК.

БХК: Властта остана глуха за правата на човека през 2017 г.

БХК: Властта остана глуха за правата на човека през 2017 г.

44,4% от убийствата или опитите за умъртвяване на жени са от техни партньори

Допълва се, че успоредно с това се е влошила медийната среда с масовото разпространение на фалшиви новини, клевети и манипулации, което е довело до сериозно ограничаване и дискредитиране на гражданските организации, които се занимават с правата на човека.

Според БХК тези фактори са повлияли съществено върху посоката на държавната политика спрямо най-уязвимите групи в обществото ни - жени, хора с увреждания, ЛГБТИ, етнически и религиозни малцинства.

"Като цяло 2017 г. бе година на застой в защитата на правата на човека и на влошаване на ситуацията в няколко основни сфери. Властите и публичната сфера в България останаха глухи към правата на човека, а българското гражданско общество и особено това, представляващо уязвимите групи от населението, не успя да предизвика тяхната загриженост. Тази задача стои на дневен ред през 2018 г.", подчерта Красимир Кънев, който е председател на БХК.

Повече подробности от доклада на БХК можете да прочетете тук